Zwembad verwarmen

Het verwarmen van een zwembad in het voor- en najaar is erg wenselijk omdat u zo lang mogelijk gebruik wilt kunnen maken van uw zwembad. Als het wat kouder begint te worden is zwembadverwarming ideaal aangezien u het bad op de juiste temperatuur kunt brengen. Dit zorgt voor een verhoogd wooncomfort. U kunt op traditionele manieren door aardgas te verbruiken uw zwembad verwarmen maar kunt ook kiezen voor moderne en duurzame alternatieven. Een daarvan is de zonneboiler.

Zoals ook op de foto rechtsboven te zien is is het mogelijk om een systeem met filter direct op het zwembad aan te sluiten. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een verbinding met een centrale opslagvat. Afhankelijk van hoeveel uw huishouden gebruikt, hoeveel warm water tappunten u in huis heeft is het belangrijk om voor voldoende voorraad te kiezen. Het is wel belangrijk om te weten dat een grotere boilervat van bijvoorbeeld 300 liter ook meer energie nodig heeft om op temperatuur te blijven. Het is daarom raadzaam om u te laten adviseren door meerdere zonneboiler installateurs.

Apart systeem koppelen

Over het algemeen wordt in Nederland de buizen die vanuit het zwembad naar binnen lopen verbonden met een apart systeem. Dit is volgens diverse installateurs een efficiƫntere manier en is het ook mogelijk om het systeem in de zwembad te ontkoppelen van uw zonneboiler. Dit is erg handig in de wintermaanden. Ook spelen de lagere kosten een belangrijke rol.

Hoe gaat het in zijn werk?

Er zijn 2 methoden om uw zwembad te verwarmen.

> Manier 1:
Het water uit uw zwembad stroom door het zonneboiler systeem heen en zorgt er voor dat het weer warm terug het zwembad in wordt gevoerd. Er zijn dus 2 buizen in uw zwembad genaamd, Water IN en Water OUT. Het systeem spreekt eigenlijk voor zich. Deze methode wordt vaak gebruikt in Nederland. Het gaat hier trouwens om een losstaand systeem dat bijvoorbeeld niet met uw vloerverwarming is verbonden. De Water OUT pijp is verbonden met een filter waarna het is aangesloten op het verwarmingselement van de zonneboiler zelf. Het water met vuil en eventueel bladeren wordt dus eerst gefiltreerd.

> Manier 2:
Een tweede manier is om gebruik te maken van een centraal opslagvat die door de zonneboiler verwarmd wordt. Een speciaal vloeistof brengt de warmte naar uw zwembad maar gaat ook naar andere delen in uw woning (denk aan vloer- en wandverwarming). Het water in uw zwembad blijft dus altijd in uw zwembad.

Rendement?

Het aanleggen van welke van deze twee systeem is erg prijzig. Het is ook niet zo dat de meeste mensen gelijk aan een goed rendement denken bij het plaatsen ervan. In tegendeel, u wilt natuurlijk niet zo snel mogelijk uw geld terugverdienen maar wilt tegen de laagste kosten uw comfort maximaliseren. En dat is met een zonneboiler systeem dat aangesloten is op uw zwembad mogelijk.

Hoeveel panelen (collectoren) nodig?

Een klein handigheidje dat u kunt gebruiken om na te gaan hoeveel collectoren er op uw dak benodigd zijn is om zo een 50% tot 80% van het oppervlak van uw zwembad aan te houden. Dus is uw zwembad 15 m2? Dan heeft u zo een 7 m2 aan collectoren op uw dak nodig. Dit zijn er aardig wat. Houd hier dus rekening mee.

Bespaar tot wel 20%!

Vergelijk aanbieders in uw regio