Zwembad verwarmen

Het verwarmen van uw zwembad in het voor- en najaar is erg wenselijk omdat u zo lang mogelijk gebruik wilt kunnen maken van het bad. Als het wat kouder begint te worden is zwembadverwarming ideaal. U kunt op traditionele manieren, door aardgas te verbruiken, uw zwembad verwarmen maar kunt u ook kiezen voor duurzame alternatieven. Een daarvan is met behulp van een zonneboiler.

Het is mogelijk om een systeem met filter direct op het zwembad aan te sluiten. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een verbinding met een centraal opslagvat.

Apart systeem koppelen

Over het algemeen wordt in Nederland de buizen die vanuit het zwembad naar binnen lopen verbonden met een apart systeem. Dit is volgens diverse installateurs een efficiëntere manier en is het ook mogelijk om het systeem in de zwembad te ontkoppelen van uw zonneboiler. Erg handig in de wintermaanden. Ook spelen de lagere kosten een belangrijke rol.

Hoe gaat het in zijn werk?

Er zijn 2 methoden om uw zwembad te verwarmen.

  1. Methode 1:
    Het water uit uw zwembad stroomt door het zonneboiler systeem heen en komt weer warm terug het zwembad in. Er zijn dus 2 buizen in uw zwembad genaamd: Water IN en Water OUT. Het systeem spreekt eigenlijk voor zich. Deze methode wordt vaak gebruikt in Nederland. Het gaat hier trouwens om een losstaand systeem dat bijvoorbeeld niet met uw vloerverwarming is verbonden. De Water OUT pijp is verbonden met een filter waarna het is aangesloten op het verwarmingselement van de zonneboiler zelf. Het vuile water wordt dus eerst gefiltreerd.
  2. Methode 2:
    Een tweede manier is om gebruik te maken van een centraal opslagvat die door de zonneboiler verwarmd wordt. Een speciaal vloeistof brengt de warmte naar uw zwembad maar gaat ook naar andere delen in uw woning (denk aan vloer- en wandverwarming). Het water in uw zwembad blijft dus altijd in uw zwembad.

Rendement

Het aanleggen van beide systemen is erg prijzig. Het is ook niet zo dat de meeste mensen gelijk aan een goed rendement denken bij het plaatsen ervan. In tegendeel, u wilt natuurlijk niet zo snel mogelijk uw geld terugverdienen maar wilt tegen de laagste kosten uw comfort maximaliseren. En dat is met een zonneboiler systeem dat aangesloten is op uw zwembad mogelijk.

Hoeveel panelen (collectoren) nodig?

Een klein handigheidje dat u kunt gebruiken om na te gaan hoeveel collectoren er op uw dak benodigd zijn is om zo een 50% tot 80% van het oppervlak van uw zwembad aan te houden. Dus is uw zwembad 15 m2? Dan heeft u zo een 7 m2 aan collectoren op uw dak nodig. Dat zijn er aardig wat. Houd hier dus rekening mee.

Wat kost uw zonneboiler?

Benader meerdere zonneboiler specialisten in uw regio en vraag offertes op. Door het aanbod naast elkaar te leggen kunt u besparen op uw aankoop.

Gratis & vrijblijvend vergelijken