Zonuren in Nederland

Zonnecollectoren (zonneboiler) zetten zonlicht om in warmte en zonnepanelen in elektriciteit, maar wat als de zon niet vaak schijnt? Zoals we weten is Nederland geen tropisch oord waar we vaak mogen genieten van het zonnetje. Toch is het aantal zonuren in Nederland genoeg om flink wat energie op te opwekken.

Een jaar telt 8760 uren. Slechts 1400 tot 1700 daarvan zijn zonuren (afhankelijk van waar u woont). Dit vertaalt zich in ongeveer 1 kWh per vierkante meter. Gelukkig is dit ruim voldoende om met een paar panelen uw huishouden te voorzien van zelf opgewekte energie. Bron: www.knmi.nl

Factoren die het aantal zonuren beïnvloeden:

  • Bewolking
  • Lengte van de dag
  • Positie van de zon
  • Intensiteit van de zon
Het is fout om te denken dat zonneboilers alleen energie produceren als de zon schijnt. Beide producten werken namelijk op zonlicht, wat ook bij bewolking ruimschoots aanwezig is (anders zou het tijdens bewolkt weer zo donker als de nacht zijn). Water verwarmen tijdens de winter is dus geen probleem.
 Zoals op de kaart hierboven te zien is worden de meeste zonuren behaald aan de kust. De verschillen in het aantal zonuren binnen Nederland zijn niet aanzienlijk.

Bespaar tot wel 20%!

Vergelijk aanbieders in uw regio