Zonne-energie

U kunt zonnepanelen gebruiken als een gedeeltelijke of volledige bron van elektrische energie voor uw huis. In anderen woorden, u kunt met zonnepanelen en een zonneboiler volledig onafhankelijk worden van een energieleverancier. Residentiële zonnepanelen kunnen ook gekoppeld worden aan het elektriciteitsnet om teveel opgewekte energie terug te leveren. U kunt hier een vergoeding voor krijgen en wordt ook wel salderen genoemd. Met een zonneboiler is dit niet mogelijk, de energie gaat dus verloren.

Fotovoltaïsche panelen absorberen de energie uit zonlicht en zetten de energie om in elektriciteit. Het licht laat elektronen in het paneel bewegen en deze elektronen worden verzameld door draden in het paneel. Als elektrische stroom wordt geproduceerd, wordt het gestuurd naar het elektrisch netwerk van uw huis om in stroom te voorzien. Een zonnecollector bevat buizen met een speciaal vloeistof dat door het zonlicht verwarmt wordt. Het vloeistof zal vervolgens in uw huis in een opslagvat water verwarmen. Beiden komen niet met elkaar in contact om gevaar voor de gezondheid te voorkomen. Er wordt gebruik gemaakt van een warmtewisselaar.

Accu’s en batterijen

De meerderheid van zonne-energie systemen maken gebruik van panelen die op uw dak geplaatst worden. Echter kunnen panelen ook in een weiland, dus op de grond geplaatst worden. De grootte en het aantal panelen is bepalend voor het vermogen of wattage van het systeem. Om uw huis volledig op zonne-energie te laten werken moet een opslagsysteem worden opgenomen in het ontwerp. Huidige batterij systemen maken gebruik van ofwel lithium-ion of lood-zuur-cellen en kunnen stroom opwekken. De prijs van deze producten zijn echter nog wel erg hoog.

Zonnecel

Een belangrijk onderdeel van een zonnepaneel is natuurlijk de zonnecel. Een zonnecel is een elektronische cel welke lichtenergie omzet naar een bruikbare elektronische energie. Het is dus de kern van het proces om van licht stroom te maken (zie ook: Wikipedia).

Twee soorten zonnecellen

Er zijn een tweetal verschillende soorten zonnecellen. De bekendste zonnecel welke helemaal uit een fotovoltaïsche cel bestaat is de soort welke in de zonnepanelen geplaatst wordt. Een andere cel is de foto-elektrochemische cel welke in de foto-elektrochemische generatoren gevonden worden.

Technologie

Steeds meer baanbrekende ontwikkelingen zorgden rond de jaren '60 voor een versnelling van de technologie in de zonnepanelen sector. De afgelopen jaren is de technologie enorm versneld en zijn de kosten van zonnecellen enorm gedaald. U betaalde in 2000 zo een €19.000 euro voor een compleet zonepanelen systeem met 14 panelen. De kosten van een vergelijkbaar systeem in 2019 is gedaald tot zo een €5.000 euro. Maar zelfs met al het onderzoek en de ontwikkelingen in de zonne-industrie, is één ding zeker, zonnepanelen zijn de beste manier voor huiseigenaren om elektriciteit op een eenvoudige en efficiënte manier te produceren.

De geschiedenis van de zonnecel

Het fotovoltaïsche effect werd al in 1839 door een Franse natuurkundige waargenomen. Het duurde nog een aantal jaren tot 1883 tot een Amerikaan het wist te gebruiken in een zonnecel. De zonnecel is een halfgeleidend seleen gecoat onderdeel met een zeer dun laagje transparant goud. De zonnecel kan een procent van het licht omzetten naar stroom. In die tijd werd het vooral gebruik voor het fotograferen.

Een Russische natuurkundige ontdekte dat het licht omgezet kan worden naar stroom (nog voor 1885). Albert Einstein wist het in 1905 te verklaren en won er een Nobelprijs mee voor de natuurkunde in 1921.

De zonnecel werd verder ontwikkeld. Vooral in de ruimtevaart werd er gebruik van gemaakt. De kosten waren toen nog te hoog voor massaproductie. Vele jaren later gebeurde dat en nu ziet u hoe steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen op het dak of een zonnecollector. Een geweldige keuze om op een duurzame manier om te gaan met energie.

De oude inefficiënte zonnepaneel

In de jaren '70 was er enkel een zeer dure en relatief inefficiënte zonnepaneel te koop. Slechts enkele organisaties zoals de Amerikaanse regering hebben destijds een klein fortuin geïnvesteerd in deze technologie en hebben enorme hoeveelheden van deze inefficiënte panelen gekocht voor gebruik in het leger. Een groot deel van het geld ging in het onderzoek naar zonnecellen en zorgde ervoor dat de producten steeds efficiënter werden.

De moderne zonnepaneel

Zonnepaneel systemen zijn een goede en betrouwbare investering omdat ze lang meegaan. Een systeem gaat wel 25 jaar mee. In de jaren 1990 was er een piek te zien in de verkoop van zonnepanelen. Deze panelen werken nog steeds en blijven elektriciteit produceren. De eerste complete woonwijk in Nederland met zonnepanelen op het dak is de wijk Kattenbroek in Amersfoort (zie ook: zonnepanelen Amersfoort). De panelen die hier op het dak liggen produceren nog steeds stroom.

Vakbeurzen en expo’s

Verder zijn er ook beurzen en expo's waar u heen kunt gaan om meer te weten te komen over zonne-energie. Deze evenementen in binnen- en buitenland worden goed bezocht door vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en door het publiek. De meeste mensen, vooral huiseigenaren, zijn oprecht geïnteresseerd in hoe duurzame energie een impact kan hebben op hun dagelijkse leven.

Particulieren zoals u zijn voortdurend op zoek naar nieuwe producten die u helpen met energie besparen en de meeste van hen zien de waarde van het beschermen van het milieu en het verminderen van de uitstoot van koolstof. De zonne-industrie is voortdurend in beweging en de technologie wordt altijd beter, dus als u geïnteresseerd bent in wat bedrijven doen om bij te dragen aan de toekomst van deze planeet kunt u er voor kiezen om een zonne-energie beurs of expo te bezoeken.

Internationaal succes

Bedrijven over de hele wereld organiseren al een geruime tijd succesvolle evenementen van hernieuwbare energie en de kwaliteit van deze beurzen blijft elk jaar stijgen. Of een bedrijf zonne-energie producten verkoopt, of wil bijdragen aan duurzame energie, een conferentie of expo is een geweldige manier voor hen om het bewustzijn van hun producten of diensten bij het publiek te verhogen.

Bedrijven en zakelijke leiders over de hele wereld erkennen dat de uitvoering van hernieuwbare en duurzame energiebronnen een onderwerp is dat belangrijk is voor het grote publiek. Deze grote expo’s helpen hen om hun steun en hun producten te tonen. Sponsors kunnen hun producten promoten en kunnen zij netwerken met andere ondernemers in de industrie. Zonne-energie evenementen helpen bij het genereren van aandacht voor de alternatieve energie-industrie.

Op de volgende websites wordt aangegeven wanneer de volgende beurzen in Nederland gehouden worden:
> Solar Days
> Solar Solutions

Op de volgende internationale websites kunt u zien welke zonne-energie beurzen er binnenkort gehouden worden:
> Solar Power International
> Intersolar Europe
> SNEC

Bespaar tot wel 20%!

Vergelijk aanbieders in uw regio