Zonne-energie

Particuliere huiseigenaren zijn voortdurend op zoek naar nieuwe producten die helpen met energie besparen en de meeste van hen zien de waarde van het beschermen van het milieu en het verminderen van de uitstoot van koolstof. Met zonne-energie kunt u zelf een bijdrage leveren aan een beter milieu en ook nog eens besparen op uw energierekening.

U kunt met zonnepanelen en een zonneboiler onafhankelijk worden van een energieleverancier. Residentiële zonnepanelen kunnen ook gekoppeld worden aan het elektriciteitsnet om teveel opgewekte energie terug te leveren. U bent dan nog wel afhankelijk van een leverancier maar u krijgt dan wel uitbetaald (wordt ook wel salderen genoemd). Met een zonneboiler is dit niet mogelijk, de energie gaat dus verloren. Lees verder over zonne-energie op Zonne-energieGids.nl.

Zonnecel

Een belangrijk onderdeel van een zonnepaneel is natuurlijk de zonnecel. Een zonnecel is een elektronische cel welke lichtenergie omzet naar een bruikbare elektronische energie. Het is dus de kern van het proces om van licht stroom te maken (zie ook: Wikipedia).

Twee soorten zonnecellen

Er zijn een tweetal verschillende soorten zonnecellen. De bekendste zonnecel welke helemaal uit een fotovoltaïsche cel bestaat is de soort welke in de zonnepanelen geplaatst wordt. Een andere cel is de foto-elektrochemische cel welke in de foto-elektrochemische generatoren gevonden worden.

Technologie

Steeds meer baanbrekende ontwikkelingen zorgden rond de jaren '60 voor een versnelling van de technologie in de zonnepanelen sector. De afgelopen jaren is de technologie enorm versneld en zijn de kosten van zonnecellen daardoor aanzienlijk gedaald. U betaalde in 2000 zo een €19.000 euro voor een compleet zonepanelen systeem met 14 panelen. De kosten van een vergelijkbaar systeem in 2020 is gedaald tot zo een €5.000 euro. Een ding is zeker, zonnepanelen zijn de beste manier voor huiseigenaren om elektriciteit op een eenvoudige, snelle en efficiënte manier te produceren.

De geschiedenis van de zonnecel

Het fotovoltaïsche effect werd al in 1839 door een Franse natuurkundige waargenomen. Het duurde nog een aantal jaren tot een Amerikaan in 1883 het wist te gebruiken in een zonnecel. De zonnecel is een halfgeleidend seleen gecoat onderdeel met een zeer dun laagje transparant goud. De zonnecel kan een procent van het licht omzetten naar stroom. In die tijd werd het vooral gebruik voor het fotograferen.

De oude inefficiënte zonnepaneel

In de jaren '70 was er enkel een zeer dure en relatief inefficiënte zonnepaneel te koop. Slechts enkele organisaties zoals de Amerikaanse regering hebben destijds een klein fortuin geïnvesteerd in deze technologie en hebben enorme hoeveelheden van deze inefficiënte panelen gekocht voor gebruik in het leger. Een groot deel van het geld ging in het onderzoek naar zonnecellen en zorgde ervoor dat de producten steeds efficiënter werden.

zonneboiler schoonmaken

De moderne zonnepaneel

Zonnepaneel systemen zijn een goede en betrouwbare investering omdat ze lang meegaan. Een systeem gaat wel 25 jaar mee. In de jaren 1990 was er een piek te zien in de verkoop van zonnepanelen. Deze panelen werken nog steeds en blijven elektriciteit produceren. De eerste complete woonwijk in Nederland met zonnepanelen op het dak is de wijk Kattenbroek in Amersfoort (zie ook: zonnepanelen Amersfoort). De panelen die hier op het dak liggen produceren nog steeds stroom.

Accu’s en batterijen

De meerderheid van zonne-energie systemen maken gebruik van panelen die op uw dak geplaatst worden. Echter kunnen panelen ook in grote hoeveelheden in een weiland, dus op de grond, geplaatst worden. De grootte en het aantal panelen is bepalend voor het vermogen of wattage van het systeem. Om uw huis volledig op zonne-energie te laten werken moet een opslagsysteem worden opgenomen in het ontwerp. Huidige batterij systemen maken gebruik van ofwel lithium-ion of lood-zuur-cellen en kunnen stroom opwekken. De prijs van deze producten zijn echter nog wel erg hoog.

Vakbeurzen en expo’s

Verder zijn er ook beurzen en expo's waar u heen kunt gaan om meer te weten te komen over zonne-energie. Deze evenementen in binnen- en buitenland worden goed bezocht door vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en door het publiek. De meeste mensen, vooral huiseigenaren, zijn geïnteresseerd in hoe duurzame energie een impact kan hebben op hun dagelijkse leven.

Internationaal succes

Bedrijven over de hele wereld organiseren al een geruime tijd succesvolle evenementen van hernieuwbare energie en de kwaliteit van deze beurzen blijft elk jaar stijgen. Of een bedrijf zonne-energie producten verkoopt, of wil bijdragen aan duurzame energie, een conferentie of expo is een geweldige manier voor hen om het bewustzijn van hun producten of diensten bij het publiek te verhogen.

Bedrijven en zakelijke leiders over de hele wereld erkennen dat de uitvoering van hernieuwbare en duurzame energiebronnen een onderwerp is dat belangrijk is voor het grote publiek. Deze grote expo’s helpen hen om hun steun en hun producten te tonen. Sponsors kunnen hun producten promoten en kunnen zij netwerken met andere ondernemers in de industrie. Zonne-energie evenementen helpen bij het genereren van aandacht voor de alternatieve energie-industrie.

Op de volgende website wordt aangegeven wanneer de volgende beurzen in Nederland gehouden worden:
> Solar Solutions

Op de volgende internationale websites kunt u zien welke zonne-energie beurzen er binnenkort gehouden worden:
> Solar Power International
> Intersolar Europe

Vind de beste vakman...

Vergelijk offertes van aanbieders