Zelf doen of uw zonneboiler laten installeren?

Een zonneboiler kunt u in principe zelf plaatsen. Als u voldoende doe-het-zelf ervaring hebt, weet hoe uw waterleidingen lopen en verstand hebt van elektra, is dit wel te doen. Er zijn enkele leveranciers die zonneboiler bouwpakketten aanbieden. Of dit ook een goed idee is, is een tweede. Er zijn namelijk een aantal problemen waar u tegenaan kunt lopen als u de werkzaamheden zelf onderneemt.

 1. Subsidie
  Misschien wel de belangrijkste reden om de installatie uit te besteden aan een erkende installateur is omdat u alleen dan in aanmerking komt voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). De Rijksoverheid steunt hiermee iedereen die een zonneboiler aanschaft en het bedrag dat u kunt ontvangen is niet klein. Door de installatie zelf te doen bespaart u op de installatiekosten maar loopt u uiteindelijk toch geld mis en wordt de terugverdientijd langer. Tenzij u een tweedehands zonneboiler hebt aangeschaft, is dit een punt dat u het beste goed in overweging neemt.
 2. Garantie
  De tweede regeling die u waarschijnlijk misloopt als u de zonneboiler zelf installeert is een goede garantie. Leveranciers die u een garantieregeling aanbieden geven deze meestal alleen als de producten door henzelf zijn geïnstalleerd of door een aangewezen installatiebedrijf. Ze kunnen natuurlijk niet garant staan voor uw werkzaamheden, hoe ervaren u ook bent. Ontstaat er een probleem omdat u de installatie verkeerd hebt gedaan, dan zult u dus zelf de kosten moeten dragen om deze te herstellen.
 3. Het rendement
  Het rendement van uw zonneboiler is sterk afhankelijk van de manier waarop de zonnecollectoren zijn geplaatst. Vooral als u vlakkeplaat collectoren hebt aangeschaft zult u merken dat deze niet de gehele dag door hetzelfde rendement kunnen leveren. De hellingsgraad is hierbij erg belangrijk en ook de oriëntatie van de collectoren moet perfect zijn. Is dit niet goed gedaan, dan zult u aanzienlijk minder rendement zien en dus wederom uw terugverdientijd verlengen.
 4. Veiligheid
  Als laatste punt zet u ook uw eigen veiligheid op het spel. U zult op uw dak moeten en gaan werken op hoogte. Dat betekent dat u een aantal veiligheidsmaatregelen moet nemen voordat u dit kunt gaan doen. Ook de apparatuur waarmee u werkt is zwaar en breekbaar. Daarom kunt u het beste de hulp inschakelen van één of meerdere extra personen die ook kluservaring hebben. Zo kunt u veiliger werken en kunt u gebruik maken van hun kennis mocht u vast komen te zitten.

Samengevat

Het plaatsen van zonnecollectoren kunt u dus eigenlijk bijna altijd het beste uitbesteden. De meeste leveranciers bieden u een montageservice aan en de kosten die u maakt door dit uit te besteden ligt maar rond de 30% (zie ook pagina prijzen). Dit maakt u goed door voor de subsidie in aanmerking te komen en door het beste rendement te realiseren. De enige situatie waarin u de montage zelf zou kunnen doen is als u een tweedehands zonneboiler hebt gekocht. Deze kunt u zelf plaatsen als u voldoende doe-het-zelf ervaring hebt. Nu in contact komen met installateurs? Ga dan naar pagina offertes aanvragen.

Wat kost uw zonneboiler?

Benader meerdere zonneboiler specialisten in uw regio en vraag offertes op. Door het aanbod naast elkaar te leggen kunt u besparen op uw aankoop.

Gratis & vrijblijvend vergelijken