Werking van een zonneboiler

De werking van een zonneboiler is eigenlijk vrij eenvoudig. Op het dak is een zonnecollector bevestigd, deze gebruikt de warmte van het zonlicht om een vloeistof in het buizensysteem te verwarmen. Een zonnecollector (het paneel op uw dak) is ongeveer tussen de 2 en 5 m2 groot. Deze collector is gekoppeld aan een pomp, leidingen en een voorraadvat. In het voorraadvat kan 80 liter tot 300 liter warm water bewaard worden. Indien het water niet warm genoeg wordt door de zon zorgt een naverwarmer dat het water op temperatuur wordt gebracht.

In een collector kan de temperatuur oplopen tot wel 90 graden. In het buizensysteem loopt een vloeistof, deze werkt als een warmtetransportmiddel. De vloeistof loopt van de collector naar het voorraadvat. De vloeistof wordt rondgepompt door een pomp. Zodra de vloeistof aankomt in het voorraadvat loopt deze door een warmtewisselaar. De warmtewisselaar geeft de warmte af aan het kraanwater die weer in een 'schone' opslagvat bewaard wordt. Het vloeistof dat door de zon verwarmd wordt komt dus nooit in aanraking met uw douchewater bijvoorbeeld. Of loopt het douchewater nooit eerst via uw dak door het paneel heen om vervolgens uit de douchekop te stromen. Zie ook pagina soorten en aandachtspunten.

Indien het water niet voldoende verwarmd kan worden, dan springt de naverwarmer aan en wordt het water op de juiste temperatuur gebracht. Als naverwarmer wordt meestal een CV-combiketel ingezet. Het water uit de boiler wordt tot 60 graden bijverwarmd. De temperatuur van water moet minimaal 60 graden zijn om de groei van de Legionella bacterie te voorkomen. Gastoestellen met een NZ-label (dat staat voor Naverwarming Zonneboiler) kunnen gecombineerd worden met een zonneboiler.

Is uw dak geschikt?

Voordat u een zonneboiler gaat aanschaffen kunt u het beste eerst inventariseren of uw dak geschikt is voor het plaatsen van een zonnecollector en boiler. U dient een capaciteit te kiezen die past bij de warmwaterbehoefte van uw huishouden (bijvoorbeeld een vat van 120 liter indien u met 2 personen bent). Uw CV-ketel dient geschikt te zijn om als naverwarmer gebruikt te kunnen worden met de zonneboiler. Dit kunt u controleren door te letten op het keumerk Gaskeur-NZ. De installatie kunt u het beste overlaten aan een erkende installateur. Indien u een monumentaal pand hebt of het betreft een pand met stads- of dorpsgezicht dan heeft u mogelijk eerst een (bouw)vergunning nodig.

Gerelateerde pagina's:

- Zonnecollector
- Zonneboiler aandachtspunten
- Zonneboiler keurmerken
- Zonneboiler kopen
- Zonneboiler tips
- Zonneboiler prijzen
- Kosten
- Offertes

Bespaar tot wel 20%!

Vergelijk aanbieders in uw regio