Werking van een zonneboiler

tekening werking zonneboilerDe werking van een zonneboiler is eigenlijk vrij eenvoudig. Op het dak is een zonnecollector bevestigd, deze gebruikt de warmte van het zonlicht om een vloeistof in het buizensysteem te verwarmen. Een zonnecollector (het paneel op uw dak) is ongeveer tussen de 2 en 5 m2 groot. Deze collector is gekoppeld aan een pomp, voorraadvat en leidingen. In het voorraadvat kan 80 liter tot 500 liter (of zelfs 1.000 liter) warm water bewaard worden. Indien het water niet warm genoeg wordt zorgt een naverwarmer dat het op temperatuur wordt gebracht.

De warmtewisselaar geeft de warmte af aan het kraanwater die in een ‘schone’ opslagvat bewaard wordt. Het vloeistof dat door de zon verwarmd wordt komt dus nooit in aanraking met uw warm water. Of loopt het douchewater nooit eerst via uw dak door het paneel heen om vervolgens uit de douchekop te stromen.

Is uw dak geschikt?

Voordat u een zonneboiler gaat aanschaffen kunt u het beste eerst inventariseren of uw dak geschikt is voor het plaatsen van een dergelijk systeem. U dient een capaciteit te kiezen die past bij de warmwaterbehoefte van uw huishouden nu (bijvoorbeeld een vat van 120 liter indien u met 2 personen bent) of later (indien er sprake zal zijn van gezinsuitbreiding in de toekomst).

Ook dient uw CV-ketel geschikt te zijn om als naverwarmer gebruikt te kunnen worden met de zonneboiler. Dit kunt u controleren door te letten op het keurmerk Gaskeur-NZ. De installatie kunt u het beste overlaten aan een erkende installateur. Indien u een monumentaal pand hebt of het betreft een pand met stads- of dorpsgezicht dan heeft u mogelijk eerst een (bouw)vergunning nodig. Vraag dit na bij uw gemeente.

Zie ook pagina soorten en aandachtspunten.

Wat kost uw zonneboiler?

Benader meerdere zonneboiler specialisten in uw regio en vraag offertes op. Door het aanbod naast elkaar te leggen kunt u besparen op uw aankoop.

Gratis & vrijblijvend vergelijken

Gerelateerde pagina’s:

Zonnecollector
Aandachtspunten
Keurmerken
Zonneboiler kopen
Tips
Prijzen
Kosten
Offertes