Soorten zonneboilers

Er zijn veel soorten zonneboilers en fabrikanten waardoor het soms lastig is om een goede keuze te maken. Er is één soort zonneboiler-combi en over het algemeen zijn er drie type zonneboilers, dat zijn: standaard zonneboiler, compacte zonneboiler en de CV-boiler. Deze drie types kunnen alleen water verwarmen. De drie soorten zonneboilers verschillen met betrekking tot de inhoud van de boiler en de naverwarmer die gebruikt kan worden met de installatie. Zie ook de werking pagina om te bekijken hoe een boiler nu precies werkt.

Indien u graag ook uw woning of uw zwembad wilt verwarmen kunt u kiezen voor de zonneboiler-combi. In principe kunt u ervan uitgaan dat iedere zonneboiler in de Nederlandse handel van goede kwaliteit is en voorzien is van een beveiliging tegen bevriezing en oververhitting. Een zonneboiler gaat ongeveer 15 tot 25 jaar mee. Bij de aankoop dient u te letten op het Gaskeur keurmerk. Dit is een keurmerk dat aangeeft dat u een zonneboiler systeem met hoge kwaliteit koopt en dat de boiler ook in combinatie met een naverwarmer gebruikt mag worden (zonder dat het gevaar voor de mens oplevert).

1. Standaard boiler

De zonnecollector die hoort bij een standaard boiler is gemiddeld 3 m2 groot. Het voorraadvat (de boiler) heeft een inhoud van 80 tot 200 liter. De afmetingen zijn een diameter van 40 tot 80 cm en een hoogte van 80 tot 165 cm. Een liggend vat heeft een lengte van 130 cm en een doorsnee van 50 cm. De hellingshoek van de panelen (oftewel de collectoren) is hier ook belangrijk.

2. Compacte zonneboiler

Deze boiler is ideaal om te plaatsen in ruimtes waar niet heel veel ruimte aanwezig is. Deze zonneboiler heeft een compact formaat, omdat de collector en het voorraadvat zijn geïntegreerd. De boiler heeft een inhoud tussen de 70 en 170 liter.

3. CV-zonneboiler

Bij dit type boiler loopt de leiding van de CV-ketel door een los voorraadvat heen. De inhoud van de het voorraadvat (de boiler) is 110 tot 300 liter. De afmetingen zijn 50 tot 65 cm diameter en 100 tot 165 cm hoogte.

4. Combi-zonneboiler

Indien u graag naast warm water ook uw woning of zwembad wilt laten verwarmen door een zonneboiler, dan is de zonneboiler-combi de enige mogelijkheid. Hierbij kunt u de warmte in huis het beste laten verspreiden via vloer- of wandverwarming. Bij dit type verwarming wordt gewerkt met watertemperaturen van maximaal 55 graden.

Gratis offertes

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes op om zo het aanbod te vergelijken. Door het aanbod te vergelijken kunt u namelijk een betere keuze maken en betaalt u nooit te veel voor uw aankoop. Zie pagina offertes zonneboiler aanvragen voor meer informatie.

Gerelateerde pagina's:

- Zonnecollector
- Zonnecollector hellingshoek
- Zonneboiler aandachtspunten
- Zonneboiler keurmerken
- Zonneboiler kopen
- Onderhoudskosten
- Offertes

Bespaar tot wel 20%!

Vergelijk aanbieders in uw regio