Soorten zonneboilers

Er is één soort zonneboiler-combi en drie andere types zonneboilers. Dat zijn:

 • standaard zonneboiler
 • compacte zonneboiler
 • CV-boiler

woning met zonneboilerDeze drie types kunnen alleen water verwarmen en verschillen met betrekking tot de inhoud van de boiler en de naverwarmer die gebruikt kan worden met de installatie. Zie ook de pagina werking om te bekijken hoe een zonneboiler systeem nu werkt.

Indien u graag ook uw woning of uw zwembad wilt verwarmen kunt u kiezen voor de zonneboiler-combi. In principe kunt u ervan uitgaan dat iedere zonneboiler in de handel van goede kwaliteit is en voorzien is van een beveiliging tegen bevriezing en oververhitting. Een zonneboiler gaat ongeveer 15 tot 25 jaar mee.

Een overzicht van de soorten zonneboilers:

 1. 1) Standaard boiler
  De zonnecollector die hoort bij een standaard boiler is gemiddeld 3 m2 groot. Het voorraadvat (de boiler) heeft een inhoud van 80 tot 200 liter. De afmetingen zijn een diameter van 40 tot 80 cm en een hoogte van 80 tot 165 cm. Een liggend vat heeft een lengte van 130 cm en een doorsnee van 50 cm. De hellingshoek van de panelen (oftewel de collectoren) is hier ook belangrijk.
 2. 2) Compacte zonneboiler
  Deze boiler is ideaal om te plaatsen in woningen waar weinig ruimte aanwezig is. Deze zonneboiler heeft een compact formaat, omdat de collector en het voorraadvat zijn geïntegreerd. De boiler heeft een inhoud tussen de 70 en 170 liter.
 3. 3) CV-zonneboiler
  Bij dit type boiler loopt de leiding van de CV-ketel door een los voorraadvat heen. De inhoud van het voorraadvat (de boiler) is 110 tot 300 liter. De afmetingen zijn 50 tot 65 cm diameter en 100 tot 165 cm hoogte.
 4. 4) Combi-zonneboiler
  Indien u graag naast warm water ook uw woning of zwembad wilt laten verwarmen door een zonneboiler, dan is de zonneboiler-combi de enige mogelijkheid. Hierbij kunt u de warmte in huis het beste laten verspreiden via vloerverwarming. Bij dit type verwarming wordt gewerkt met watertemperaturen van maximaal 55 graden.

Wat kost uw zonneboiler?

Benader meerdere zonneboiler specialisten in uw regio en vraag offertes op. Door het aanbod naast elkaar te leggen kunt u besparen op uw aankoop.

Gratis & vrijblijvend vergelijken

Gerelateerde pagina’s:

Zonnecollector
Hellingshoek
Aandachtspunten
Keurmerken
Zonneboiler kopen
Onderhoudskosten