Kosten zonnecollector 2023

foto binnenstad den-haagDe aanschaf van een zonneboiler is niet goedkoop, maar hier staat wel een goed rendement tegenover. Binnen 15 jaar kunt u een zonneboiler terugverdiend hebben. Het terugverdienen gaat nog sneller wanneer de gasprijs stijgt.

De kosten bestaan uit de aanschafprijs, de installatiekosten en de onderhoudskosten.

Aanschafkosten

Wanneer u direct voor het hoogste rendement gaat, kunt u bijv. kiezen voor een zonneboiler i.c.m. een HR-107 CV-ketel. Totaal bent u dan tussen de €4.000 en €7.000 kwijt. Wanneer u alleen een zonneboiler aanschaft, dan dient u een prijs tussen de €2.000 tot €5.000 aan te houden. Een schatting van de aanschafprijs incl. installatiekosten:

Boilerinhoud Aantal collectoren Gemiddelde prijs
100 liter 1 collector €2.400
100 liter 2 collectoren €3.200
200 liter 2 collectoren €3.700
300 liter 3 collectoren €5.200

Prijsbepalende factoren

De prijs die u betaalt voor uw zonneboiler kan verschillen van bovenstaand overzicht, dat kan komen door:

  • Het soort zonneboiler: u kunt kiezen uit in totaal 4 verschillende soorten zonneboilers. Zo is er een standaard zonneboiler (opslagvat, warmtewisselaar, absorber en collectoren), een compacte zonneboiler die speciaal geschikt is voor kleine ruimten en een cv-zonneboiler met een ingebouwde naverwarmer. Dan is er nog de zonneboiler-combi voor verwarming van sanitair- en verwarmingswater tegelijk.
  • Het soort collector (de panelen op het dak): er worden vaak twee soorten collectoren aangeboden. De vlakkeplaat collector is de goedkoopste optie, maar levert alleen het beste rendement als de omstandigheden (helling, oriëntatie, plaats van de zon) ideaal zijn. Een vacuümbuis collector geeft de gehele dag door een goed rendement, maar is ook duurder. Heeft u een kleiner dakoppervlak en niet de beste omstandigheden dan is dat laatste een goede optie.
  • De omvang van de installatie: hoe groter de boiler hoe meer u betaalt. Wilt u al uw water door de zonneboiler laten verwarmen of moet deze een groot huishouden ondersteunen? Dan heeft u een grotere installatie nodig, bijv. een met een opslagvat van 500 of zelfs 1.000 liter.

Onderhoudskosten

De kosten voor onderhoud zijn ongeveer €50 per vijf jaar, erg laag dus. Bij zonneboilers met een drukgevuld systeem is er meer onderhoud nodig. De kosten zijn ongeveer €30 per jaar bij een onderhoudscontract (hoort bij de CV-ketel).

Besparing op de energiekosten

De besparing die u zal doen is afhankelijk van kleine nuances zoals de isolatiewaarde van uw woning, van hoe lang u onder de douche staat en van hoe hoog u de thermostaat zet. Een overzicht:

Huishouden 2 personen 4 personen 5 personen
Soort zonneboiler Tapwater Tapwater Tapwater en verwarming
Aantal panelen 1 collector 2 collectoren 3 collectoren
Boilerinhoud 120 liter 200 liter 300 liter
Gemiddelde prijs
(incl. installatie, BTW en ISDE subsidie)
€2.000 €3.500 €4.800
Jaarlijkse besparing gas 250 m3 520 m3 825 m3
Jaarlijkse besparing in euro’s €170 €350 €560

Wat kost uw zonneboiler?

Benader meerdere zonneboiler specialisten in uw regio en vraag offertes op. Door het aanbod naast elkaar te leggen kunt u besparen op uw aankoop.

Gratis & vrijblijvend vergelijken