Isolatie

Hoewel u het van buitenaf niet altijd kunt zien, hebben er de laatste jaren veel spannende verbeteringen plaatsgevonden op het gebied van woningisolatie. Met moderne technieken worden nieuwe woningen in Nederland beter geïsoleerd dan ooit tevoren. Dat betekent dat er een stabiel leefklimaat heerst, waarbij zo min mogelijk warmte afgegeven wordt, vocht dat de woning niet meer binnen kan dringen, en optimale geluidsdemping eventuele overlast tot een minimum beperkt. Dat wilt u natuurlijk ook het liefst in u huidige woning. Goed nieuws, want u kunt isolatie kopen voor vrijwel iedere situatie. Met moderne oplossingen laat u ook uw huis goed beschermen tegen weer en wind, en bespaart u bovendien fiks op de energierekening.

De vier meest effectieve isolatiematerialen

Het isoleren van uw huis verbetert natuurlijk de CO2-uitstoot, verhoogt de temperatuur binnen en verlaagt dus uw stookkosten. Als uw huis niet goed is geïsoleerd kan u warmte verliezen via uw dak, uw ramen, uw gevel en uw vloer. Dit zijn dan ook de meest effectieve plekken om uw huis te isoleren. De materialen die hier voor worden gebruikt zijn PUR isolatie, PIR isolatie, glaswol en steenwol.

> Glaswol en steenwol
Dit zijn de twee goedkoopste materialen (voor glaswol betaal u gemiddeld €7,50 euro per m2 en voor steenwol €8 euro) met een goede isolatiewaarde. Steenwol is gemaakt van vulkanisch gesteente en glaswol van zand en gerecycled glas. Beide werken behalve temperatuur isolerend ook geluidsisolerend en worden daarom vaak gebruikt bij het isoleren van de spouwmuur. De open structuur van beide materialen zorgt er voor dat de temperatuur goed over het hele oppervlak verdeeld wordt. Een verschil tussen de twee is dat glaswol tijdens het werk vezels kan loslaten die de huid irriteren. Een groot voordeel van steenwol is dat het niet verouderd en geen schimmel aantrekt.

> PUR- en PIR isolatie
PUR staat voor polyurethaan en is een schuim dat op het oppervlak gespoten wordt en binnen enkele seconden uitzet en hard wordt. Tijdens dit proces worden ook alle gaten en kieren gedicht, waardoor dit een erg effectief isolatiemateriaal is. Snel werkende PUR wordt vooral gebruikt voor kruipruimte- en vloerisolatie en traag werkende PUR voor de spouwmuur.

PIR is een soort PUR, maar staat voor polyisocyanuraat en is verkrijgbaar in platen. Omdat PIR in platen geleverd wordt is het geschikt voor platte oppervlakten, zoals de muur, de vloer en een plat dak. De isolatiewaarde van PIR is erg hoog, en het is een stuk brandveiliger dan PUR, maar het is wel een materiaal dat met chemische stoffen wordt vervaardigd. PUR kunt u kopen voor €25 euro per m2, en PIR voor €12 euro per m2.

Bronnen:

- Isolatie

- Rijksoverheid

- BTW regeling

Bespaar tot wel 20%!

Vergelijk aanbieders in uw regio