Zonneboiler

Isolatie

Hoewel u het van buitenaf niet altijd kunt zien, hebben er de laatste jaren veel spannende verbeteringen plaatsgevonden op het gebied van woningisolatie. Met moderne technieken worden nieuwe woningen in Nederland beter geïsoleerd dan ooit tevoren. Dat betekent dat er een stabiel leefklimaat heerst, waarbij zo min mogelijk warmte afgegeven wordt, vocht dat de woning niet meer binnen kan dringen, en optimale geluidsdemping eventuele overlast tot een minimum beperkt. Dat wilt u natuurlijk ook het liefst in u huidige woning. Goed nieuws, want u kunt isolatie kopen voor vrijwel iedere situatie. Met moderne oplossingen laat u ook uw huis goed beschermen tegen weer en wind, en bespaart u bovendien fiks op de energierekening.

De verschillende vormen van isolatie

Tegenwoordig worden er in vrijwel alle ruimtes van het huis isolerende materialen ingezet. Vloeren en muren, maar ook gevels en daken worden goed geïsoleerd om warmteverlies te beperken. Isolatieglas helpt daar natuurlijk ook het nodige bij. In oudere woningen kunnen vaak oplossingen bedacht worden om hetzelfde resultaat te halen. In oudere huizen kunnen spouwmuren gevuld worden met isolatiemateriaal, en kunnen kruipruimtes geïsoleerd worden met isolerende matrassen of gevuld worden met schelpen. De huidige ramen kunnen bovendien vervangen worden voor dubbel glas. Dat zijn investeringen die uw wooncomfort enorm kunnen doen toenemen. Voor meer informatie over de verschillende soorten: isolatie.

Isolatie kopen is een goede investering

De meeste isolatieklussen kunt u al tegen relatief lage tarieven uit laten voeren door professionele isolatiespecialisten. Met slimme oplossingen wordt het isolerend materiaal snel en efficiënt in uw huis aangebracht, zonder dat daarbij veel veranderd hoeft te worden aan de constructie van het huis zelf.

Het gevolg van betere isolering is dat u per jaar tot wel honderden euro’s minder kwijt bent aan stookkosten. De isolatiekosten verdient u in de meeste gevallen dan ook al binnen enkele jaren terug: isolatie kopen is dus een investering met rendement.

Kruipruimte isolatie

Isolatie is van groot belang in iedere woning
In ieder huis is een gedegen isolatie zeer belangrijk. Zonder goede isolering kan uw huis gaan tochten, kan vocht en schimmel een bedreiging vormen voor de gezondheid, en kan geluidsoverlast voor veel ergernis en stress zorgen. Ook houdt isolatie de warmte veel beter vast, waardoor er een stabiel leefklimaat gecreëerd wordt in de woning en u veel minder geld kwijt bent aan het opstoken van de verwarming. Vooral in oude huizen is vaak veel winst te behalen op het gebied van isolatie. Bent u op zoek naar informatie over kruipruimte isolatie? Lees dan verder om meer te weten te komen over de kosten en voordelen die goede kruipruimte isolering met zich meebrengt.

Wil u de kruipruimte laten isoleren?
In veel huizen is een kruipruimte ingebouwd, meestal onder de begane grond in het hele huis. Een kruipruimte is handig om waterleidingen en elektra weg te werken, maar kan ook enkele nadelen met zich meebrengen. Zo kan vocht gemakkelijk omhoog kruipen, en kan er ongedierte in de kruipruimte gaan zitten. Dat leidt tot een beschadiging aan de vloer. Ook laat een kruipruimte veel warmte door en brengt het kou naar binnen. Hebt u last van een koude vloer in de woonruimte, dan kan het wel eens zijn dat de kruipruimte niet goed geïsoleerd is.

De kosten van kruipruimte isolatie
Gelukkig kan met slimme technieken de isolering van de gehele kruipruimte gemakkelijk geregeld worden. Professionele isolatiebedrijven brengen isolatiematten aan of vullen de kruipruimte met isolatiekorrels die zowel het vocht in uw huis verminderen, als veel warmte vasthouden. Daarmee kan u soms tot wel honderden euro’s besparen op de jaarlijkse energierekening. Als u uw huis wilt laten isoleren, kunt u gemakkelijk een offerte aanvragen bij een specialist bij u in de buurt. Ontdek de voordelen van een goed geïsoleerd huis, en maakt u daarbij niet teveel zorgen over hoge kosten. Isoleren is relatief goedkoop, en verdient zichzelf meestal binnen enkele jaren alweer terug.

De vier meest effectieve isolatiematerialen

Het isoleren van uw huis verbetert natuurlijk de CO2-uitstoot, verhoogt de temperatuur binnen en verlaagt dus uw stookkosten. Als uw huis niet goed is geïsoleerd kan u warmte verliezen via uw dak, uw ramen, uw gevel en uw vloer. Dit zijn dan ook de meest effectieve plekken om uw huis te isoleren. De materialen die hier voor worden gebruikt zijn PUR isolatie, PIR isolatie, glaswol en steenwol.

> Glaswol en steenwol
Dit zijn de twee goedkoopste materialen (voor glaswol betaal u gemiddeld €7,50 euro per m2 en voor steenwol €8 euro) met een goede isolatiewaarde. Steenwol is gemaakt van vulkanisch gesteente en glaswol van zand en gerecycled glas. Beide werken behalve temperatuur isolerend ook geluidsisolerend en worden daarom vaak gebruikt bij het isoleren van de spouwmuur. De open structuur van beide materialen zorgt er voor dat de temperatuur goed over het hele oppervlak verdeeld wordt. Een verschil tussen de twee is dat glaswol tijdens het werk vezels kan loslaten die de huid irriteren. Een groot voordeel van steenwol is dat het niet verouderd en geen schimmel aantrekt.

> PUR- en PIR isolatie
PUR staat voor polyurethaan en is een schuim dat op het oppervlak gespoten wordt en binnen enkele seconden uitzet en hard wordt. Tijdens dit proces worden ook alle gaten en kieren gedicht, waardoor dit een erg effectief isolatiemateriaal is. Snel werkende PUR wordt vooral gebruikt voor kruipruimte- en vloerisolatie en traag werkende PUR voor de spouwmuur.

PIR is een soort PUR, maar staat voor polyisocyanuraat en is verkrijgbaar in platen. Omdat PIR in platen geleverd wordt is het geschikt voor platte oppervlakten, zoals de muur, de vloer en een plat dak. De isolatiewaarde van PIR is erg hoog, en het is een stuk brandveiliger dan PUR, maar het is wel een materiaal dat met chemische stoffen wordt vervaardigd. PUR kunt u kopen voor €25 euro per m2, en PIR voor €12 euro per m2.

Bronnen:
Isolatie
Rijksoverheid
6% BTW regeling