Op welke daken geschikt?

Een zonneboiler kan vrijwel in elke woning worden geplaatst, maar om het maximale eruit te halen is het belangrijk op enkele zaken te letten. Welke zaken dat zijn kunt u hieronder lezen.

Het belangrijkste is in ieder geval dat de zonnecollector en de bijbehorende boiler op de juiste plaats geïnstalleerd kan worden.

Welk daksituatie is het meest ideaal voor de installatie?

Met welk soort dak zou u het beste rendement kunnen halen? Hieronder worden enkele van deze situaties besproken. Zie ook pagina aandachtspunten en zonneboiler kopen.

- Type dak

Een schuin dak is geschikt om een zonnecollector op te installeren. Hierbij dient ook op de ligging en de hellingshoek van het dak gelet te worden. Op een plat dak kan ook een zonneboiler geplaatst worden. Hierbij kan zelfs de richting en de hellingshoek gekozen worden. U haalt bij een plat dak dus het optimale rendement uit de collector.

- Ligging dak

De meest ideale richting is wanneer de zonnecollector pal op het zuiden gericht staat. Een uitstekend rendement kan ook behaald worden door de collector zuidoost of zuidwest te richten. Zodra er problemen zijn met uw dak is het verstandig om deze eerst te laten repareren. Hier heeft u een dakdekker voor nodig. Vervolgens kunt u een nieuwe zonneboiler op uw dak laten plaatsen.

- Hellingshoek

De meest optimale hellingshoek is 36 graden. Bij deze hellingshoek staat de zonnecollector loodrecht op de zon. U haalt op deze manier de hoogste zoninstraling binnen. Bij de installatie moet een zonnecollector altijd in een hellingshoek tussen de 20 en 60 graden geplaatst worden.

- Dakoppervlak

Voor een standaard zonnecollector geldt dat u ongeveer 2,5 m2 dakoppervlak in totaal dient aan te houden.

- Schaduw

Het beste is dat er zo weinig mogelijk schaduw aanwezig is. Bij het bepalen van de hoeveelheid schaduw dient rekening gehouden te worden met het draaien van de zon.

- Constructie van het dak

Uw dak dient het gewicht van de zonnecollector aan te kunnen. Vooral bij platte daken is het belangrijk hier goed op te letten. Bij een plat dak dient er rondom de zonnecollector namelijk een frame geplaatst te worden voor een correcte installatie. Dit frame telt behoorlijk mee in het totale gewicht.

Offertes aanvragen

Vraag gratis offertes aan bij verschillende bedrijven om zo in contact te komen met erkende leveranciers van zonneboilers. Ga naar pagina zonneboiler offertes.

Gerelateerde pagina's:

- Zonnecollector algemeen
- Zonnecollector werking
- Zonnecollector soorten
- Zonnecollector rendement
- Zonnecollector hellingshoek
- Aandachtspunten
- Keurmerken
- Onderhoudskosten
- Zonneboiler offertes

Bespaar tot wel 20%!

Vergelijk aanbieders in uw regio