Op welke daken geschikt?

zonneboiler 2 collectorenEen zonneboiler kan vrijwel in elke woning worden geplaatst, maar om het maximale eruit te halen is het belangrijk om op enkele zaken te letten.

Welke daksituatie is het meest ideaal?

Het belangrijkste is dat de zonnecollector en de bijbehorende boiler op de juiste plaats geïnstalleerd kan worden. Met welk soort dak zou u het beste rendement kunnen behalen? Hieronder worden enkele van deze situaties besproken. Zie ook de aandachtspunten en zonneboiler kopen.

 1. Type dak
  Een schuin dak is geschikt om een zonnecollector op te installeren. Hierbij dient ook op de ligging en de hellingshoek van het dak gelet te worden. Op een plat dak kan ook een zonneboiler geplaatst worden. Voor een optimaal rendement kan op dit type dak de ideale richting en hellingshoek gekozen worden.
 2. Ligging dak
  De meest ideale richting is wanneer de zonnecollector pal op het zuiden gericht staat. Een goed rendement kan ook behaald worden door de collector zuidoost of zuidwest te richten. Zodra er problemen zijn met uw dak is het verstandig om deze eerst te laten repareren. Hier heeft u een dakdekker voor nodig. Vervolgens kunt u de zonneboiler op uw dak laten plaatsen.
 3. Hellingshoek
  De meest optimale hellingshoek is 36 graden. Bij deze hellingshoek staat de zonnecollector loodrecht op de zon. U haalt op deze manier de hoogste zoninstraling binnen. Bij de installatie moet een zonnecollector altijd in een hellingshoek tussen de 20 en 60 graden geplaatst worden.
 4. Dakoppervlak
  Voor een standaard zonnecollector (met 2 panelen) geldt dat u in totaal ongeveer 2,5 m2 dakoppervlak dient aan te houden.
 5. Schaduw
  Het beste is dat er geen of, als het niet anders kan, zo weinig mogelijk schaduw aanwezig is. Bij het bepalen van de hoeveelheid schaduw dient rekening gehouden te worden met het draaien van de zon (de seizoenen).
 6. Constructie van het dak
  Uw dak dient het gewicht van de zonnecollector aan te kunnen. Vooral bij platte daken is het belangrijk hier goed op te letten. Bij een plat dak dient er rondom de zonnecollector namelijk een frame geplaatst te worden voor een correcte installatie. Dit frame telt behoorlijk mee in het totale gewicht.

Wat kost uw zonneboiler?

Benader meerdere zonneboiler specialisten in uw regio en vraag offertes op. Door het aanbod naast elkaar te leggen kunt u besparen op uw aankoop.

Gratis & vrijblijvend vergelijken

Gerelateerde pagina’s:

Zonnecollectors
De soorten
Het rendement
De hellingshoek
De keurmerken
De onderhoudskosten