Hellingshoek

Wanneer een zonneboiler wordt geplaatst zijn de hellingshoek en de stand van de zon cruciaal. De zonnecollectoren dienen op zo’n manier geplaatst te worden dat ze zo veel en zo lang mogelijk zonlicht kunnen opvangen. Hierbij dient rekening te worden gehouden met de bewegingen van de zon (tijdens een etmaal) en wat de stand is van de zon (tijdens de seizoenen). In de winter staat de zon namelijk een stuk lager dan in de zomer. Het rendement is daarom dan ook lager.

Naast de stand van de zon is ook de hellingshoek belangrijk. Een hellingshoek van 36 graden ten opzichte van het horizontale vlak en 5 graden westelijk ten opzichte van het zuiden is het meest optimale (dit is echter in theorie zo, in de praktijk kan het nog wel eens verschillen). Het rendement is tot slot nog afhankelijk van de mate van schaduw en hoeveel zonuren er in uw woonplaats zijn. Aan de kust zijn er namelijk gemiddeld meer zonuren per jaar dan in het oosten van Nederland.

Schuin dak

Indien u een schuin (pannen)dak hebt, dan kunnen de collectoren tegen elkaar aan worden geplaatst. Per m2 collector heeft u ongeveer een m2 aan dakruimte nodig.

Plat dak

Indien u een plat dak hebt, dan moet er een beetje ruimte gelaten worden tussen de zonnecollectoren. Op deze manier wordt voorkomen dat de schaduw die veroorzaakt wordt door de voorste collectoren op de achterste collectoren terecht komt. Per m2 dient daarom rekening gehouden te worden met 2,5 m2 dakruimte.

Extra aandacht voor…

Het is belangrijk om vooraf te controleren of uw dak sterk genoeg is om het gewicht van de collector of collectors (panelen en montage/bevestigingskit) te dragen. Dit is met name van toepassing op platte daken. Bij plaatsing op een plat dak zijn extra frames nodig om de collector(s) te dragen. Dit geeft extra ballast voor het dak. Houd hier dus rekening mee.

Wat kost uw zonneboiler?

Benader meerdere zonneboiler specialisten in uw regio en vraag offertes op. Door het aanbod naast elkaar te leggen kunt u besparen op uw aankoop.

Gratis & vrijblijvend vergelijken

Gerelateerde pagina’s:

Zonneboilers
Werking
Soorten
Zonneboiler kopen
Prijzen
Financiering