Veelgestelde vragen over zonneboilers

Door een zonneboiler aan te schaffen kunt u gebruik maken van gratis duurzame energie uit de zon in plaats van fossiele brandstoffen om water in huis mee op te warmen. Zonneboilers zijn relatief goedkoop, vooral vergeleken met zonnepanelen of warmtepompen. Wilt u een zonneboiler aanschaffen, dan heeft u vast veel vragen. Wellicht vindt u tussen deze veelgestelde vragen en bijbehorende antwoorden de informatie die u nodig heeft.

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler is een apparaat dat simpel gezegd bestaat uit 4 onderdelen. Er is een collector, een absorber, een warmtewisselaar en een opslagvat. De zonnecollector verzamelt de warmte uit de zon en dit wordt afgegeven in de absorber. De warmte wordt vervoerd naar de warmtewisselaar en hier afgegeven aan het water. Het warme water wordt in het opslagvat verzameld waar het eventueel nog wordt naverwarmd voordat het kan worden gebruikt in uw woning. U kunt zonneboilers gebruiken voor het opwarmen van alleen uw sanitaire water of het water van uw zwembad, maar ook voor het verwarmen van uw verwarmingswater of van al het warme water dat u gebruikt. Zie ook: werking zonneboiler.

zonneboiler boven dakraam op zolder

Hoeveel kost een zonneboiler?

Zonneboilers zijn relatief goedkoop. De volgende tabel geeft u een indicatie van de prijzen, inclusief btw en plaatsing. Ook de mogelijke besparingen, subsidiebedragen en terugverdientijd worden gegeven.

Soort boiler Aantal collectoren Gemiddelde prijs Indicatief subsidie bedrag Jaarlijkse besparing Terugverdientijd
100 liter 1 collector €2000 - €2400 €770 150 m3
€94,50
15 jaar
100 liter 2 collectoren €2800 - €3200 €800 185 m3
€116,50
19 jaar
200 liter 2 collectoren €3300 - €3700 €900 235 m3
€148
17 jaar
300 liter 3 collectoren €4800 - €5200 €1100 335 m3
€211
18 jaar

Is er een subsidie voor zonneboilers?

De Investeringssubsidie Duurzame Energie loopt nog tot en met 31 december 2020 en deze is in het leven geroepen om financiële steun te bieden aan iedereen die zonneboilers aanschaft. Er zijn enkele voorwaarden verbonden aan deze subsidie. Zo moet uw zonneboiler in de apparatenlijst staan en moet deze worden geïnstalleerd door een bekwame installateur. Het subsidiebedrag dat u terugkrijgt is afhankelijk van het soort zonneboiler dat u koopt. Dit ligt zo rond de 20% van het aankoopbedrag.

Hoeveel kan ik met een zonneboiler besparen?

De belangrijkste vraag misschien betreft het bedrag dat u jaarlijks zou kunnen besparen door een zonneboiler te gebruiken. Zonneboilers leveren een lager rendement dan bijvoorbeeld warmtepompen, maar kosten ook aanzienlijk minder. Jaarlijks kunt u met een kleine zonneboiler rekenen op een besparing van rond de €100 en met een grote installatie wordt dit verdubbeld. Echt grote verschillen in uw energierekening zult u dus niet merken.

Wat is de terugverdientijd?

Omdat u vrij lage besparingen maakt is de terugverdientijd ook langer. Deze ligt rond de 15 jaar en is langer als u geen subsidie krijgt. Dat betekent dat een zonneboiler dus niet altijd financieel de beste keuze is. Gaat u het gebruiken voor het verwarmen van het water in uw nieuwe zwembad? Dan zult u er wel altijd financieel op vooruit gaan, maar wilt u een zonneboiler aanschaffen enkel en alleen om zo snel mogelijk te beginnen met besparen, dan kunt u beter een warmtepomp, HR-ketel of zonnepanelen overwegen.

Wat kost een zonneboiler op uw dak?

Vraag gratis en vrijblijvend max. 4 offertes op en kom in contact met ervaren installateurs die u graag verder helpen. Zo ziet u wat de prijzen zijn en kunt u om deskundig advies vragen. Ga naar pagina offerte zonneboiler.

Vind de beste vakman...

Vergelijk offertes van aanbieders