Veelgestelde vragen over zonneboilers

Wilt u een zonneboiler aanschaffen, dan heeft u vast veel vragen. Wellicht vindt u tussen deze veelgestelde vragen en bijbehorende antwoorden de informatie die u nodig heeft.

● Wat is een zonneboiler?

zonneboiler boven dakraamEen zonneboiler bestaat uit 4 onderdelen. Er is een collector, een absorber, een warmtewisselaar en een opslagvat. De zonnecollector wordt warm door de zon en daarna ook de absorber. De warmte wordt dan vervoerd naar de warmtewisselaar en hier afgegeven aan het water. Het warme water wordt in het opslagvat verzameld waar het eventueel nog wordt naverwarmd door een CV-ketel voordat het kan worden gebruikt in uw woning. U kunt een zonneboiler gebruiken voor het opwarmen van alleen uw sanitaire water of uw zwembad, maar ook uw verwarmingswater of al het warme water dat u gebruikt. Zie ook pagina: werking zonneboiler.

● Hoeveel kost een zonneboiler?

Zonneboilers zijn relatief goedkoop. De volgende tabel geeft u een indicatie van de prijzen, inclusief BTW en plaatsing. Ook de mogelijke besparingen, subsidiebedragen en terugverdientijd worden gegeven.

Inhoud boiler Aantal Totaalprijs Subsidiebedrag Jaarlijkse besparing Terugverdientijd
100 liter 1 collector €2.400 €770 150 m3
(€94)
15 jaar
100 liter 2 collectoren €3.200 €800 185 m3
(€116)
19 jaar
200 liter 2 collectoren €3.700 €900 235 m3
(€148)
17 jaar
300 liter 3 collectoren €5.200 €1.100 335 m3
(€211)
18 jaar

● Is er een subsidie voor zonneboilers?

De Investeringssubsidie Duurzame Energie loopt nog tot en met het jaar 2030 en deze is in het leven geroepen om financiële steun te bieden aan iedereen die een zonneboiler aanschaft. Er zijn enkele voorwaarden verbonden aan deze subsidie. Zo moet uw zonneboiler in de apparatenlijst staan en moet deze worden geïnstalleerd door een vakbekwame installateur. Het subsidiebedrag dat u terugkrijgt is afhankelijk van het soort zonneboiler dat u koopt. Dit ligt zo rond de 20% van het aankoopbedrag.

● Hoeveel kan ik met een zonneboiler besparen?

De belangrijkste vraag misschien betreft het bedrag dat u jaarlijks zou kunnen besparen met een zonneboiler. Ze leveren een lager rendement dan bijvoorbeeld warmtepompen, maar kosten ook aanzienlijk minder. Jaarlijks kunt u met een kleine zonneboiler rekenen op een besparing van rond de €100 en wordt dit verdubbeld met een grote installatie. Echt grote verschillen in uw energierekening zult u dus niet merken.

● Wat is de terugverdientijd?

Omdat u vrij lage besparingen maakt is de terugverdientijd ook langer. Deze ligt rond de 15 jaar en is langer als u geen subsidie krijgt. Dat betekent dat een zonneboiler dus niet altijd financieel de beste keuze is. Gaat u het gebruiken voor het verwarmen van het water in uw nieuwe zwembad? Dan zult u er wel altijd financieel op vooruit gaan, maar wilt u een zonneboiler aanschaffen enkel en alleen om zo snel mogelijk te beginnen met besparen, dan kunt u beter een warmtepomp, HRe-ketel of zonnepanelen overwegen.

Wat kost uw zonneboiler?

Benader meerdere zonneboiler specialisten in uw regio en vraag offertes op. Door het aanbod naast elkaar te leggen kunt u besparen op uw aankoop.

Gratis & vrijblijvend vergelijken