Dakisolatie

Door uw dak goed te isoleren, bespaart u per jaar ruim €500 euro aan stookkosten. Een goed geïsoleerd huis is comfortabeler en beter voor het milieu. Het wordt geschat dat ruim 30% van de warmte in een huis verloren gaat via het dak. Dit percentage is zo hoog omdat warme lucht van natuurlijke wijze opstijgt.

Voordat u een zonneboiler gaat plaatsen is het verstandig om na te denken of u uw dak al dan niet moet gaan isoleren. Sommige maatregelen kun u prima zelf uitvoeren, bijv. aan de binnenkant. Dakisolatie kan op verschillende manieren geplaatst worden, denk hierbij aan: de binnen- en buitenzijde van een schuin dak, een plat dak of de zoldervloer. Materialen om het dak te isoleren kunnen bijvoorbeeld zijn: PUR, PIR, EPS of glaswol. Als uw zonneboiler eenmaal geplaatst is gaat het erg duur worden als u van plan om aan de buitenkant van het dak isolatie te laten plaatsen in een later stadium.

Duurzaamheid

Wanneer u uw huis niet goed geïsoleerd heeft, kan dat tot grote kosten leiden. U moet meer stoken om uw huis op de gewenste temperatuur te krijgen, wat zijn consequenties heeft op de energierekening. Het zijn echt niet alleen de kosten, ook het milieu wordt hierdoor aangetast. Er moet namelijk meer energie opgewekt worden om uw huis op temperatuur te brengen. Dit kost gas, veroorzaakt vervuiling en CO2-uitstoot, en versterkt klimaatverandering.

Rendement

Het rendement van dakisolatie is vergelijkbaar met een rente van 9% op een spaarrekening. Dit heeft Milieu Centraal berekend met de Standaard Rekenmethode Rendementen. Zo is het hebben van dakisolatie een uiterst slimme keuze, omdat het een rendabele investering is. U dient weliswaar eerst de nodige kosten te maken om de dakisolatie aan te brengen, maar op de lange termijn heeft u hier zeker profijt van (Bron: MilieuCentraal).

Wat kost dakisolatie?

Het is verstandig om dakisolatie aan te laten brengen. Vooral als u in een iets oudere woning woont. Er kan namelijk aanzienlijk veel warmte verloren gaan via het dak. Door middel van dakisolatie kunt u dit verlies tegengaan en enkele honderden euro’s per jaar aan stookkosten besparen. Bespreek eens de mogelijkheden met erkende isolatiebedrijven in uw regio. Deze bedrijven kunnen u beschrijven wat er mogelijk is en wat de daarbij behorende kosten zijn.

Dakisolatie kosten

Het isoleren van een dak levert aanzienlijke kostenbesparingen op. Vooral op de lange termijn zult u dit merken, waardoor het installeren van dakisolatie een slimme keuze en een rendabele investering is. Zo levert het niet alleen een warmer huis op, ook hoeft u minder te stoken om het huis op temperatuur te krijgen. Daarnaast zal het huis comfortabeler aanvoelen door de verbeterde luchtcirculatie en de gedaalde luchtvochtigheid. De kosten van dakisolatie en het aanbrengen ervan verschillen sterk. De gemiddelde oppervlakte van een zolder is zo’n 70 vierkante meter. De kosten voor het aanbrengen van dakisolatie op een gemiddelde zolder verschilt tussen de €1.000 euro en €5.000 euro. Het hangt onder meer af van het type dak dat u heeft, en het type materiaal dat u wilt aanbrengen om uw dak te isoleren. Heeft u bijvoorbeeld een schuin dak of een plat dak? De methodes voor het aanbrengen van dakisolatie verschillen per dakconstructie.

Zoldervloer

Een manier om uw dak te isoleren is het isoleren van de zoldervloer. Door het isoleren van de zoldervloer hoeft de zolder niet meer verwarmd te worden, waardoor de warmte blijft hangen in de rest van het huis. Deze methode van dakisolatie is daarom goed toepasbaar wanneer u de zolder niet als woonruimte gebruikt, maar enkel als opslag.

De rollen isolatiemateriaal zijn goedkoop en gemakkelijk aan te brengen. Echter moet u niet denken dat u dit even snel kunt doen, omdat het lastig is om de platen waarachter het isolatiemateriaal aangebracht dient te worden, te demonteren en weer terug aan te brengen. Laat het daarom altijd door een professional doen, zodat u er van verzekerd bent dat het goed gaat. Daarnaast is de investering die nodig is voor het nemen van dakisolatie erg rendabel. Dit komt omdat de terugverdientijd zeer laag is. Er kan worden gezegd dat de investering die nodig is om dakisolatie te installeren na een paar jaar al loont, omdat de energierekening fors zal zijn gedaald.

Bespaar tot wel 20%!

Vergelijk aanbieders in uw regio