CV-ketel

Is uw oude CV-ketel aan vervanging toe, dan gaat u natuurlijk zo snel mogelijk op zoek naar een nieuwe. Via het internet kunt u tal van fabrikanten vinden waar u meer te weten komt over de producten die zij aanbieden. Maar welke is geschikt?

Waar moet u op letten?

Er zijn veel verschillende merken ketels verkrijgbaar en aan al deze ketels hangt een ander prijskaartje. Welke CV-ketel bij u past is afhankelijk van uw woonsituatie, maar ook van uw wensen. De ene woning is gevoeliger voor kou dan de andere. Dit heeft te maken met hoe de woning geïsoleerd is, maar ook waar de woning staat. Woont u in een eengezinswoning dan zal het stookgedrag anders zijn dan een afgelegen vrijstaand huis. Het is raadzaam om u goed te laten adviseren door een expert, deze kan u alle informatie geven.

Waar kiest u voor?

Hebt u een keuze voor een CV-ketel gemaakt, dan komt de vraag of u de ketel zelf gaat plaatsen of dat u het laat plaatsen? Kiest u voor een specialistisch en vakkundig bedrijf want dan bent u verzekerd dat alle werkzaamheden deskundig worden uitgevoerd. En krijg u ook garantie op de werkzaamheden. U loopt dan ook niet het risico van onvoorziene uitgaven. Wacht dus niet langer, maar schakel voor deze klus een expert in.

Gaat u kopen, huren of leasen?

Naast de kosten van de aanschaf van de CV-ketel komen er ook nog overige materiaalkosten bij. En dat niet alleen, het installeren van de ketel brengt ook nog kosten met zich mee. Deze kosten kunnen flink oplopen. Overweeg daarom goed of u een CV-ketel gaat kopen, huren of leasen. Schroom niet om u te laten adviseren door een specialist. Deze kan de verschillen tussen kopen, huren en leasen duidelijk aan u uitleggen. U kunt dan de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken en u niet voor verrassingen komt te staan.

Kopen

Als u op zoek gaat naar een CV-ketel dan zijn er verschillende mogelijkheden. U kunt zelf naar een winkel gaan of op het internet zoeken naar bedrijven die CV-ketels verkopen. Het is tegenwoordig ook mogelijk om een adviseur bij u thuis te laten komen. Deze expert op het gebied van CV-ketels kijkt dan samen met jullie wat de mogelijkheden zijn voor uw woning en wat er binnen het budget past. Hij geeft u advies en zet alle informatie nog eens voor u op een rijtje. Hij of zij kan u natuurlijk over de zonneboiler adviseren, aangezien veel CV-ketel monteurs ook aanverwanten diensten leveren.

Welke keuzes hebt u als het gaat om een CV-ketel?

Keuzes maken is vaak lastig. Zeker als er veel mogelijkheden bestaan om uit te kiezen. Wat CV-ketels betreft kunt u kiezen uit:

  • Solo CV-ketel
  • VR CV-ketel
  • HR Combiketel

Er is een verschil tussen een solo CV-ketel en een combiketel. Een solo CV-ketel zorgt alleen maar voor verwarming van de ruimte. Een combiketel zorgt naast het verwarmen ook voor warm water uit de kraan. De Verbeterd Rendement ketels (VR ketels) hebben een lager rendement dan de HR ketels. Omdat de VR ketels geen waterafvoer nodig hebben ziet u ze nog wel eens in oude appartementen met een verouderd rookafvoer kanaal. Tegenwoordig zijn de meest verkochte CV-ketels toch wel de hoge rendement ketels. Zeker als u vaak gebruik maakt van bad en douche.

Waarom kiest u voor kopen?

Het kopen van een CV-ketel is financieel gezien het aantrekkelijkst. Daarnaast kunt u zelf kiezen welk onderhoudscontract het beste bij uw wensen aansluit. En u hoeft de aanschaf van de ketel en het afsluiten van een onderhoudscontract niet bij hetzelfde bedrijf plaats te laten vinden overigens.

Leasen

Als u een nieuwe CV-ketel nodig hebt is het helemaal niet zo raar om advies in te winnen. Want wie kan er meer informatie verschaffen over verschillende CV-ketels en de kosten die daarbij komen kijken dan een expert op dit gebied? Hebt u er wel eens over nagedacht om een CV-ketel te leasen? Naast kopen en huren is dit ook één van de mogelijkheden. Als u gaat leasen dan betaalt u een vast bedrag per maand over een afgesproken termijn. U tekent een leasecontract hiervoor en als het termijn verstreken is dan is de CV-ketel uw eigendom. In het maandbedrag kunnen de plaatsingskosten, indien u dit wilt, verwerkt worden. U hoeft niet apart een onderhoudscontract af te sluiten, want deze is meestal inbegrepen voor de duur van het leasecontract. Wist u dat de rente die in het maandbedrag verwerkt is in de meeste gevallen aftrekbaar is van de belasting? Zit u krap bij kas dan is leasen een goede optie. U spreidt de kosten uit over een aantal jaar en daarna is de ketel helemaal van u. Bij leasen kunt u geen gebruik maken van een eventuele subsidie.

Huren

U hebt het besluit genomen om een nieuwe CV-ketel aan te schaffen. Maar wat komt er allemaal om de hoek kijken? Misschien vraagt u uzelf af of u beter een ketel kunt kopen of huren? Het is in ieder geval raadzaam om een adviseur in te schakelen. Deze kan u de voor- en nadelen van kopen en huren haarfijn uitleggen, zodat u de juiste keuze kunt maken.

Wat zijn de voordelen van huren?

Een van de voordelen van huren is dat u niet in één keer een mega bedrag kwijt bent aan de aanschaf van de ketel. Als u huurt wordt er maandelijks een vast bedrag van uw rekening afgeschreven. In het huurbedrag kunnen de plaatsingskosten opgenomen worden. Daarnaast wordt de ketel geplaatst door een vakkundige medewerker van het bedrijf waar u de CV-ketel bij huurt. Voorts ondervind u ook nog het voordeel dat er een onderhoudscontract wordt afgesloten door het installatiebedrijf. Een onderhoudsmonteur komt dan jaarlijks of eens in de twee jaar langs om de ketel te inspecteren. Alle onderhoudskosten en bijkomende kosten zijn voor rekening van de installateur. Dat scheelt u toch heel wat in u portemonnee. Ook nu geldt dat er geen gebruik gemaakt kan worden van een subsidie CV-ketel.

Zijn er ook nadelen aan het huren verbonden?

Het nadeel is dat de CV-ketel nooit u eigendom wordt. Echter als de ketel na zijn afschrijvingsperiode vervangen dient te worden voor een nieuwe, kunt u heel eenvoudig opnieuw een huurcontract afsluiten. Huren heeft zo zijn voordelen op kopen. Het is zeker belangrijk om goed advies in te winnen voordat u tot een besluit overgaat.

Installatiekosten

U hebt een huis gekocht en nu blijkt de bestaande CV-ketel toch niet zo optimaal te werken. U moet dus op zoek naar een nieuwe ketel. Maar wat voor ketel hebt u nodig en welke kosten komen daar bij kijken? U kan zelf opzoek gaan naar een ketel, maar in sommige gevallen is het raadzaam om een expert in te schakelen, omdat deze u de nodige informatie kan geven op dit gebied. Hij is de specialist en weet precies waar hij het over heeft.

Welke CV-ketel past bij u?

Welke CV-ketel bij u past is afhankelijk van een aantal dingen. Om wat voor soort woning gaat het en wat is het bouwjaar van uw woning? Hoe is uw woning geïsoleerd? Maar wat ook meespeelt is wat voor wensen hebt uzelf? Daarnaast speelt ook uw financiële situatie een belangrijke rol. Wat is het budget wat u aan een CV-ketel kunt en wilt besteden?

Welke ketel voldoet er aan uw wensen?

Er zijn vele merken CV-ketels om een keuze uit te maken. Al deze ketels hebben een eigen capaciteit. De keuze uit verschillende merken is groot. U kunt kiezen uit bekende en minder bekende merken:

  • Nefit
  • Vaillant
  • Itho
  • Remeha
  • Intergas
  • Atag
  • AWB
Bij deze merken kunt u een keuze maken uit CV combiketels en HR (combi)ketels. Hoe hoger het rendement van de ketel, des te duurder de ketel is in aanschaf.

Hebt u garantie op een CV-ketel?

Het beste is om een nieuwe CV-ketel te laten installeren door een erkend installatiebedrijf. Deze hebben gespecialiseerde werknemers in dienst, die de installatie van de ketel vakkundig kunnen uitvoeren. Op alle ketels zit een garantietijd van 2 tot en met 5 jaar. Op het expansievat, de kamerthermostaat en de buitenthermostaat zit alleen garantie als deze afkomstig zijn van dezelfde fabrikant. Sommige fabrikanten hebben als eis in de garantievoorwaarden opgenomen dat de ketel jaarlijks een onderhoudsbeurt nodig heeft door een erkende installateur.

CV-ketel vervangen

Voor een goed werkende verwarming en – in het geval van een combiketel – voor een fijne warme douche zijn we afhankelijk van de CV-ketel. Deze ketels werken vrijwel constant iedere dag, en zijn daarom ook onderhevig aan enige slijtage. Moderne ketels worden bovendien steeds beter dan oudere modellen: ze zijn meer duurzaam, veiliger en betrouwbaarder. Om de zoveel tijd is het dan ook tijd om de CV-ketel te laten vervangen. Wanneer moet dat ongeveer, en op basis waarvan kunt u zo een beslissing het beste maken?

De risico’s van een oude CV-ketel

Oude CV-ketels werken vaak een stuk minder efficiënt. Vanwege slijtage levert een wat ouder model minder rendement, wat zorgt voor minder comfort en bovendien een hogere energierekening dan u gewend bent. Zonder regelmatig onderhoud kan de kans op storingen toenemen en komt in sommige gevallen zelfs de brandveiligheid in gevaar. Laat u regelmatig controles uitvoeren door de monteur, dan zal hij in veel gevallen aangeven wanneer het tijd is voor een nieuwe ketel. Grofweg wordt geadviseerd elke 10 à 15 jaar een nieuwe CV-ketel aan te schaffen, om eventuele problemen voor te zijn.

Wacht niet te lang met de CV-ketel vervangen

Het is geen goed idee om af te wachten met het vervangen van de ketel totdat hij het op een dag begeeft. Het is bovendien niet nodig om op te zien tegen de kosten die een nieuwe CV met zich meebrengt. Moderne modellen zijn vaak een stuk energiezuiniger dan oude CV-ketels. Daarmee bespaart u op jaarbasis al snel honderden euro’s. Binnen enige jaren heeft een nieuwe ketel zich dan ook alweer terugverdiend. Het vervangen van de oude ketel is dus een prima investering in wooncomfort, en bespaart uiteindelijk zelfs vaak geld. Vraag daarom nu gratis en vrijblijvend meerdere offertes op.

Bronnen:

- Subsidie CV-ketel

- Boilers

Bespaar tot wel 20%!

Vergelijk aanbieders in uw regio