Checklist

Door een zonneboiler te laten plaatsen in uw woning kunt u energie opwekken uit de zon. Ook wordt de aanschaf van een zonneboiler in 2020 gesteund door de Rijksoverheid door middel van de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Gebruik onderstaande checklist als u ook graag een zonneboiler aan wilt schaffen.

Check 1: de omvang van het systeem

Allereerst kunt u kijken naar het warmwatergebruik in uw huishouden. Hierop selecteert u de omvang van het systeem. Het spreekt voor zich dat een gezin van 5 meer warm water verbruikt dan een huishouden dat uit twee leden bestaat. Over het algemeen kunt u kiezen uit boilers met een capaciteit van 80 liter tot 300 liter, maar er zijn ook boiler van 500 of zelfs 1000 liter. Voor 4 personen is een vat van 300 liter meer dan genoeg.

vacuumbuis zonnecollectoren

Check 2: wat wilt u ermee verwarmen?

Een zonneboiler is niet altijd in staat om voldoende warmte te genereren. Als het bewolkt of koud is, zal deze minder effectief zijn. U heeft bij een zonneboiler dus altijd een naverwarmer nodig om het water uiteindelijk op gewenste temperatuur te brengen. Er bestaan zonneboilers waarmee u alleen uw sanitaire water mee kunt verwarmen, maar er zijn ook grotere exemplaren waarmee u ook uw verwarmingswater opwarmt. Wanneer u weet wat u met uw zonneboiler zou willen bereiken kunt u kiezen welk type zonneboiler u zou willen aanschaffen.

Check 3: het soort zonneboiler

Zonneboilers worden constant ontwikkeld en verbeterd en de verschillende leveranciers brengen regelmatig nieuwe modellen op de markt. Over het algemeen heeft u de keuze uit 4 verschillende soorten zonneboiler.

  • Standaard: dit type zonneboiler bestaat uit een opslagvat (80 – 200 liter), een aantal collectoren en een warmtewisselaar. Een standaard opzet.
  • Compact: aangezien het opslagvat veel ruimte in beslag neemt, kunt u door een compacte zonneboiler te nemen ruimte besparen. Dit type boiler heeft namelijk geen opslagvat (in huis).
  • CV: de naam zegt het al, een CV-zonneboiler bevat een ingebouwde verwarmingsketel waardoor u geen aparte naverwarming nodig hebt. De inhoud van deze zonneboiler is 200 of 300 liter.
  • Combi: een combi-zonneboiler verwarmt zowel uw sanitaire- als uw verwarmingswater met twee gesloten circuits.

Check 4: het soort zonnecollector

U zal ook een keuze moeten maken tussen de verschillende zonnecollectoren. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee modellen, namelijk de vlakkeplaat collector en de vacuümbuis collector.

  • Vlakkeplaat collector: dit type collector is het goedkoopste, maar levert ook het laagste rendement. Het bestaat simpelweg uit een vlakke plaat die het beste werkt als de zon pal boven de collector staat. Voor woningen met voldoende dakoppervlak, een gunstige helling en een goede oriëntatie is dit een prima optie.
  • Vacuümbuis collector: dit type collector levert meer rendement op maar is ook duurder. Deze bestaat uit een stel ronde buizen en niet uit een vlakke plaat, waardoor het rendement de gehele dag gelijk is. Dit type is dus geschikt als u een beperkt dakoppervlak heeft en niet de ideale omstandigheden.

Check 5: de subsidie

Er zijn nog tot en met 31 december 2020 subsidiegelden beschikbaar gemaakt door de Rijksoverheid voor het financieren van een zonneboiler. U kunt via de ISDE een aardig bedrag terugkrijgen. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type zonneboiler die u koopt en de prijs ervan. Ook zijn er een aantal vereisten waarmee u rekening moet houden. Hier is op de website van de RVO voldoende informatie over te vinden, dus voordat u een zonneboiler aanschaft kunt u het beste goed controleren of deze in aanmerking komt voor de subsidie.

Check 6: de terugverdientijd

De beste zonneboiler voor u is de zonneboiler die u de kortste terugverdientijd kan geven. Dit is logisch, want dan kunt u het snelste beginnen met besparen. De gemiddelde terugverdientijd voor zonneboilers is ongeveer 15 jaar. Dit is inclusief de subsidie, dus als u die niet ontvangt zal het langer duren. Ook uw persoonlijke omstandigheden hebben invloed op de terugverdientijd en deze kan langer zijn als uw woning niet goed is geïsoleerd, als u graag lang onder de douche staat of als u de verwarming graag wat hoger zet. Uit onderstaande tabel kunt u financiële informatie halen wat betreft zonneboilers. Deze zijn allen gebaseerd op gemiddelde situaties en een gasprijs van €0,63.

Soort boiler Aantal collectoren Gemiddelde prijs Indicatief subsidie bedrag Jaarlijkse besparing Terugverdientijd
100 liter 1 collector €2000 - €2400 €770 150 m3
€94,50
15 jaar
100 liter 2 collectoren €2800 - €3200 €800 185 m3
€116,50
19 jaar
200 liter 2 collectoren €3300 - €3700 €900 235 m3
€148
17 jaar
300 liter 3 collectoren €4800 - €5200 €1100 335 m3
€211
18 jaar

Wat kost een zonneboiler op uw dak?

Vraag gratis en vrijblijvend max. 4 offertes op en kom in contact met ervaren installateurs die u graag verder helpen. Zo ziet u wat de prijzen zijn en kunt u om deskundig advies vragen. Ga naar pagina offerte zonneboiler.

Vind de beste vakman...

Vergelijk offertes van aanbieders