Checklist

Maak gebruik van onderstaande checklist als u ook een zonneboiler wilt aanschaffen.

Check 1: de omvang van het systeem

Allereerst kunt u kijken naar het warmwaterverbruik in uw huishouden. Hierop selecteert u de omvang van het systeem. Het spreekt voor zich dat een gezin van 5 meer warm water verbruikt dan een huishouden dat uit twee leden bestaat. Over het algemeen kunt u kiezen uit boilers met een capaciteit van 80 liter tot 300 liter, maar er zijn ook boiler van 500 of zelfs 1.000 liter. Voor 4 personen is een vat van 300 liter meer dan genoeg.

Check 2: wat wilt u ermee verwarmen?

Een zonneboiler is niet altijd in staat om voldoende warmte te genereren. Als het bewolkt of koud is, zal deze minder effectief zijn. U heeft bij een zonneboiler dus altijd een naverwarmer nodig om het water uiteindelijk op gewenste temperatuur te brengen. Er bestaan zonneboilers waarmee u alleen uw sanitaire water mee kunt verwarmen, maar er zijn ook grotere exemplaren waarmee u ook uw verwarmingswater opwarmt. Wanneer u weet wat u met uw zonneboiler zou willen bereiken kunt u een type kiezen.

Check 3: het soort zonneboiler

Zonneboilers worden constant ontwikkeld en verbeterd en de verschillende leveranciers brengen regelmatig nieuwe modellen op de markt. Over het algemeen heeft u de keuze uit 4 verschillende soorten zonneboiler.

  • Standaard: dit type zonneboiler bestaat uit een opslagvat (80 – 200 liter), een aantal collectoren en een warmtewisselaar. Een standaard opzet.
  • Compact: aangezien het opslagvat veel ruimte in beslag neemt, kunt u door een compacte zonneboiler te nemen ruimte besparen. Dit type boiler heeft namelijk geen opslagvat (in huis).
  • CV: de naam zegt het al, een CV-zonneboiler bevat een ingebouwde verwarmingsketel waardoor u geen aparte naverwarming nodig hebt. De inhoud van de boiler is 200 of 300 liter.
  • Combi: een combi-zonneboiler verwarmt zowel uw sanitaire als uw verwarmingswater met twee gesloten circuits.

Check 4: het soort zonnecollector

U zult ook een keuze moeten maken tussen twee zonnecollectoren. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de vlakkeplaat collector en de vacuümbuis collector.

  • Vlakkeplaat collector: dit type collector is het goedkoopste, maar levert ook het laagste rendement. Het bestaat simpelweg uit een vlakke plaat die het beste werkt als de zon pal boven de collector staat. Voor woningen met voldoende dakoppervlak, een gunstige helling en een goede oriëntatie is dit een prima optie.
  • Vacuümbuis collector: dit type collector levert meer rendement op maar is ook duurder. Deze bestaat uit een stel ronde buizen en niet uit een vlakke plaat, waardoor het rendement de gehele dag gelijk is. Dit type is dus geschikt als u een beperkt dakoppervlak heeft en er geen sprake is van de ideale omstandigheden.

Check 5: de terugverdientijd

De beste zonneboiler voor u is de zonneboiler met de kortste terugverdientijd. De gemiddelde terugverdientijd voor zonneboilers is ongeveer 16 jaar. Dit is inclusief de subsidie, dus als u die niet ontvangt zal het langer duren. Ook uw persoonlijke omstandigheden hebben invloed op de terugverdientijd en deze kan langer zijn als uw woning niet goed is geïsoleerd, als u graag lang onder de douche staat of als u de verwarming graag wat hoger zet. Een overzicht:

Inhoud boiler Aantal Totaalprijs Subsidiebedrag Jaarlijkse besparing Terugverdientijd
100 liter 1 collector €2.400 €770 150 m3
(€94)
15 jaar
100 liter 2 collectoren €3.200 €800 185 m3
(€116)
19 jaar
200 liter 2 collectoren €3.700 €900 235 m3
(€148)
17 jaar
300 liter 3 collectoren €5.200 €1.100 335 m3
(€211)
18 jaar

Check 6: subsidies

Tot het jaar 2030 is er een subsidie van de Rijksoverheid. U kunt via de ISDE-regeling een aardig bedrag terugkrijgen. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type zonneboiler die u koopt en de prijs ervan. Ook zijn er een aantal vereisten waarmee uw boiler aan moet voldoen. Hierover is op de website van de RVO voldoende informatie te vinden. Dus voordat u een bepaald model aanschaft kunt u het beste goed controleren of deze op de lijst voor subsidie staat.

Wat kost uw zonneboiler?

Benader meerdere zonneboiler specialisten in uw regio en vraag offertes op. Door het aanbod naast elkaar te leggen kunt u besparen op uw aankoop.

Gratis & vrijblijvend vergelijken