Aandachtspunten

Een zonneboiler is een hele investering waar u dus bij aankoop een flink bedrag moet neerleggen. Toch is een zonneboiler een goede investering waar u direct profijt van hebt zodra deze is geïnstalleerd (rendement). Bij de aanschaf van een zonneboiler zijn er enkele belangrijke aandachtspunten waar u rekening mee dient te houden. Zie ook de tips pagina.

Geen subsidie of BTW-regeling?

Kijk hier of er subsidies zijn waarbij u korting krijgt op de aanschaf van een zonneboiler zoals die er waren in de jaren vóór 2009. Mocht er een regeling zijn dan is dat mooi meegenomen, zo niet dan hoeft dat nog niet zo een ramp te zijn aangezien de prijzen van zonneboiler installaties de laatste jaren een stuk lager geworden zijn. Dit komt omdat de vraag naar zonneboilers is toegenomen en de concurrentie op de markt een stuk groter is geworden. De 6% BTW-regeling op de arbeidskosten is helaas per 1 juni 2015 voor zonneboilers gestopt (zie: www.belastingdienst.nl).

Vooraf goed oriënteren

Alvorens u overgaat tot aanschaf van een zonneboiler kunt u uzelf het beste vooraf goed oriënteren. Dit doet u door eerst te inventariseren of uw dak geschikt is om er een zonneboiler op te laten plaatsen. Houd ook rekening met mogelijk asbest in uw dak (op deze website vindt u daar meer informatie over: www.asbest-subsidies.nl). Kijk daarna welke capaciteit boiler u nodig hebt, dit kunt u afleiden aan de hand van de warmwatervraag binnen uw huishouden. Als u met 2 personen bent dan heeft u een boiler van 120 liter nodig en bij 4 personen is dit bijvoorbeeld 200 liter.

Controleer ook uw CV-ketel of deze is voorzien van een naverwarmer, dit kunt u zien door te letten of het keurmerk Gaskeur-NZ aanwezig is. Een naverwarmer is namelijk nodig om het water te kunnen bijwarmen indien het water in de boiler niet de 60 graden Celsius als temperatuur bereikt. U doet er verstandig aan om zowel informatie als offertes bij verschillende leveranciers op te vragen, zodat u een goed beeld van de mogelijkheden krijgt. Mocht het zo zijn dat u een monumentaal pand hebt of een pand met een beschermd stads- of dorpsgezicht, dan hebt u mogelijk een (bouw)vergunning nodig voor de installatie van een zonneboiler op uw dak.

Huur of lease?

Mocht u niet ineens een bedrag à €3500 euro op tafel kunnen leggen voor een nieuwe zonneboiler dan zijn er ook energiebedrijven en verhuurorganisaties/leasemaatschappijen waar u een zonneboiler kunt huren. U bent dan slechts een klein bedrag per maand kwijt.

Kosten

Naast de aanschafprijs dient u rekening te houden met onderhoudskosten. Onderhoud is nodig om een zonneboiler in optimale conditie te houden. Bij een zonneboiler met een terugloopsysteem (wat meestal het geval is) hoeft u slechts per 5 jaar een onderhoudsbeurt uit te laten voeren. De kosten zijn ongeveer €50 euro per geval. Bij een zonneboiler met een drukgevuld systeem is meer onderhoud nodig, u betaalt dan ongeveer eens in de 5 jaar zo een €150 euro onderhoudskosten. Zie: kosten.

Installatie

De installatie van een zonneboiler kunt u het beste laten uitvoeren door een erkende installateur. Er zijn ook zelfbouwpakketten, maar indien u zeker wilt zijn dat de installatie op de juiste manier gebeurt en u wilt honderd procent garantie, dan kunt u echt het beste kiezen voor een installatiebedrijf die de zonneboiler bij u komt installeren. Wilt u weten wat de kosten zijn voor zo een installatie? Dan kunt u via ons systeem meerdere offertes opvragen bij lokale aanbieders. Zie: zonnecollector offertes.

Gerelateerde pagina's:

- Zonnecollector
- Zonnecollector werking
- Zonnecollector rendement
- Zonnecollector hellingshoek
- Zonneboiler kopen
- Zonneboiler tips
- Zonneboiler prijzen
- Zonneboiler offertes

Bespaar tot wel 20%!

Vergelijk aanbieders in uw regio