Aandachtspunten

Een zonneboiler is een hele investering waar u dus bij aankoop een flink bedrag moet neerleggen. Toch is het een goede investering waar u direct profijt van hebt zodra deze is geïnstalleerd (zie ook pagina rendement). Bij de aanschaf van een zonneboiler zijn er enkele belangrijke aandachtspunten waar u rekening mee dient te houden.

 1. 1) Zonneboilers zijn geen zonnepanelen
  vacuumbuis zonnecollectorenZonneboilers zijn goedkoper dan zonnepanelen, maar de twee moeten niet worden verward. Dit zijn namelijk compleet verschillende systemen. Ten eerste zijn zonneboilers alleen geschikt om water mee op te warmen. Zonneboilers werken met zonnecollectoren en gebruiken de warmte van de zon, terwijl zonnepanelen het licht van de zon omzetten in stroom. Zonneboilers zijn goedkoper in de aanschaf, maar kunnen lang niet altijd de hoeveelheid water opwarmen dat benodigd is. Uiteraard is het prima mogelijk om een zonneboiler en zonnepanelen met elkaar te combineren.
 2. 2) Zonneboilers hebben een naverwarmer nodig
  Zonneboilers zijn niet altijd in staat al het water dat u nodig heeft op te warmen. U zal altijd moeten zorgen voor een naverwarmer. Dit kan een aparte CV-ketel zijn, maar er zijn ook zonneboilers die deze naverwarmers standaard al bevatten. Zelfs met het grootste systeem dat u kunt kopen zult u bij slecht weer eigenlijk altijd gebruik moeten maken van een alternatief systeem.
 3. 3) Maak gebruik van een subsidie of BTW-regeling
  Kijk of er subsidies zijn waarbij u korting krijgt op de aanschaf van een zonneboiler. Is er geen subsidie dan hoeft dat nog geen ramp te zijn aangezien de prijzen van zonneboiler installaties de laatste jaren een stuk lager geworden zijn. Ooit was er ook een BTW-regeling op de plaatsingskosten van een zonneboiler, maar die is er niet meer (zie: www.belastingdienst.nl).
 4. 4) Vooraf goed oriënteren
  Het is handig om eerst te inventariseren of uw dak geschikt is om er een zonneboiler op te laten plaatsen. Houd ook rekening met mogelijk asbest in uw dak (op deze website van de overheid vindt u daar meer informatie over: www.infomil.nl). Kijk daarna welke capaciteit boiler u nodig heeft, dit kunt u afleiden aan de hand van de warmwatervraag binnen uw huishouden. Als u met 2 personen bent dan heeft u een boiler van 120 liter nodig en bij 4 personen is dit bijvoorbeeld 300 liter.

  Controleer ook of uw CV-ketel is voorzien van een naverwarmer, dit kunt u zien door te letten of het keurmerk Gaskeur-NZ aanwezig is. Een naverwarmer is namelijk nodig om het water te kunnen bijwarmen indien het water in de boiler geen 60 graden Celsius bereikt. U doet er verstandig aan om zowel informatie als offertes bij verschillende leveranciers op te vragen, zodat u een goed beeld van de mogelijkheden krijgt.

  Mocht het zo zijn dat u een monumentaal pand hebt of een pand met een beschermd stads- of dorpsgezicht, dan hebt u mogelijk een (bouw)vergunning nodig voor de installatie.

 5. 5) Huur of lease?
  Mocht u niet ineens een bedrag van bijv. €3.500 op tafel kunnen leggen voor een nieuwe zonneboiler dan zijn er ook energiebedrijven en verhuurorganisaties/leasemaatschappijen waar u een zonneboiler kunt huren of leasen. U bent dan slechts een klein bedrag per maand kwijt.
 6. 6) De kosten
  Naast de aanschafprijs dient u rekening te houden met onderhoudskosten. Onderhoud is nodig om een zonneboiler in optimale conditie te houden. Bij een zonneboiler met een terugloopsysteem (een model dat veel verkocht wordt) hoeft u slechts per 5 jaar een onderhoudsbeurt uit te laten voeren. De kosten zijn ongeveer €50 per onderhoudsbeurt. Bij een zonneboiler met een drukgevuld systeem is meer onderhoud nodig, u betaalt dan ongeveer eens in de 5 jaar zo een €150 onderhoudskosten. Zie ook pagina: kosten.
 7. 7) De besparing
  De lange terugverdientijd van zonneboilers ontstaat doordat de jaarlijkse besparingen die u maakt eigenlijk relatief klein zijn. Een zonneboiler moet u dan ook niet kopen omdat u denkt een groot verschil te maken in uw portemonnee. Deze koopt u bijvoorbeeld omdat u een zwembad hebt aangelegd en u het water op een duurzame manier wilt verwarmen of omdat u een steentje bij wilt dragen aan een beter milieu.

  De onderstaande tabel geeft u de informatie die u nodig heeft omtrent uitgaven, teruggaven, besparingen en terugverdientijd.

  Inhoud boiler Aantal Totaalprijs Subsidiebedrag Jaarlijkse besparing Terugverdientijd
  100 liter 1 collector €2.400 €770 150 m3
  (€94)
  15 jaar
  100 liter 2 collectoren €3.200 €800 185 m3
  (€116)
  19 jaar
  200 liter 2 collectoren €3.700 €900 235 m3
  (€148)
  17 jaar
  300 liter 3 collectoren €5.200 €1.100 335 m3
  (€211)
  18 jaar
 8. 8) En dan is er nog de installatie
  De installatie van een zonneboiler kunt u het beste laten uitvoeren door een erkende installateur. Er zijn ook zelfbouwpakketten, maar indien u zeker wilt zijn van de garantieregeling en dat de installatie op de juiste manier gebeurt, dan kunt u het beste kiezen voor een installatiebedrijf die de zonneboiler bij u komt installeren. Wilt u weten wat de kosten zijn voor een installatie? Dan kunt u meerdere offertes opvragen bij lokale aanbieders.

Ga ook naar pagina tips bij de aanschaf.

Wat kost uw zonneboiler?

Benader meerdere zonneboiler specialisten in uw regio en vraag offertes op. Door het aanbod naast elkaar te leggen kunt u besparen op uw aankoop.

Gratis & vrijblijvend vergelijken

Gerelateerde pagina’s:

Rendement
Hellingshoek
Zonneboiler kopen
Prijzen