Een aanbetaling doen voor een zonneboiler?

Voor een nieuwe zonneboiler betaalt u zo’n €2000 tot €5000 euro, inclusief de montage (zie ook pagina kosten). Er zijn situaties waarin de leverancier u om een aanbetaling zal vragen. Dit is ook vaak vrij redelijk en voor u niet een te hoog bedrag. Er kunnen echter situaties ontstaan waarbij de leverancier om een te hoge aanbetaling vraagt. Is dit het geval, dan kunt u het beste op uw hoede zijn. Hier leest u alles over aanbetalingen voor zonneboilers en wat u op dat gebied kunt verwachten.

close up vacuumbuis collector

Zonneboilers en aanbetalingen

U kunt zonneboilers op verschillende manieren aanschaffen. Eén manier is door naar een fysiek verkooppunt te gaan, u hier te laten informeren en een verkoopovereenkomst afsluiten. U zal dan de betaling bespreken en papieren tekenen dat u hiermee akkoord gaat. Vervolgens wordt het gehele proces in werking gezet. In dit geval hoeft u meestal geen aanbetaling te doen en is een handtekening genoeg. In de volgende situaties kunt u echter wel op een aanbetaling rekenen.

  • U koopt alleen een zonneboiler online: gaat u alleen een zonneboiler online kopen, dan kunt u ervan uitgaan dat u deze direct volledig moet betalen voordat de bestelling in werking wordt gezet. Dit is vergelijkbaar met elk ander los product dat u online bestelt. Kiest u ervoor om te betalen bij aflevering in plaats van via een overschrijving, dan is het mogelijk dat de leverancier u om een aanbetaling vraagt.
  • U koopt een zonneboiler en installatie online: de meeste leveranciers bieden ook een montagedienst aan. U koopt dan niet alleen de zonneboiler, maar ook de installatie ervan. In dit geval zal er niet gevraagd worden om het volledige bedrag vooraf te betalen, maar kan een aanbetaling van 5% tot 25% normaal zijn. Dit is zodat de leverancier zeker weet dat u serieus bent en omdat er ook aardig wat werkzaamheden moeten worden verricht voordat ze kunnen beginnen met de installatie.

Te hoge aanbetalingen

Krijgt u te maken met een aanbetaling van 25% of hoger, dan is het tijd om op uw hoede te zijn. U betaalt dan namelijk een groot bedrag terwijl u hier nog niets voor hebt teruggekregen. Dit geld bent u kwijt als de leverancier voordat uw klus is uitgevoerd failliet gaat bijvoorbeeld. Daarnaast kan het vragen om een grote aanbetaling een teken zijn van financiële problemen bij de leverancier. Ze kunnen de klus niet in gang zetten zonder een flinke voorschot. U kunt in deze gevallen dus ook het beste niet in zee gaan met deze leverancier, tenzij u uzelf op de volgende manieren hebt beschermd:

  • Een verzekerde aanbetaling: er zijn leveranciers die u vragen om een aanbetaling van bijvoorbeeld 30%, maar deze geven u hier dan een verzekering over. Dat betekent dat wanneer de werkzaamheden om de één of andere reden niet kunnen worden uitgevoerd u de aanbetaling gegarandeerd terugkrijgt.
  • Een erkende leverancier: als u kiest voor een erkende leverancier, dan is deze aangesloten bij een vakvereniging. Deze vakverenigingen geven de consument een groot aantal voordelen, waaronder een onafhankelijke geschillencommissie. Ontstaan er problemen tussen u en de leverancier of kan de leverancier de werkzaamheden niet afronden, dan zal de vakvereniging een vervanger voor u zoeken of ervoor zorgen dat u uw geld terugkrijgt. Zie bijv.: leden van Techniek Nederland.

Wat kost een zonneboiler op uw dak?

Vraag gratis en vrijblijvend max. 4 offertes op en kom in contact met ervaren installateurs die u graag verder helpen. Zo ziet u wat de prijzen zijn en kunt u om deskundig advies vragen. Ga naar pagina offerte zonneboiler.

Vind de beste vakman...

Vergelijk offertes van aanbieders